Trump kiadta a parancsot - bekövetkezett, amitől sokan tartottak

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint pénteken este 9 órakor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 14. szombat, 08:04
Fotó: MTI/EPA

Az MTI szerint az elnök a Fehér Házban a nemzethez címzett - és a nagy amerikai televíziós állomások által élőben közvetített - nyilatkozatában közölte: precíz, azaz célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra.

A légicsapásokat az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtja végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. A légicsapás-sorozat - amely az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen - Trump elnök bejelentésekor már folyamatban volt.

Beszédében Donald Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. A Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadásról és Aszad elnökről Trump azt hangoztatta:

ezek nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt.

Az amerikai elnök élesen bíráló szavakat fogalmazott meg Oroszország és Irán - az Aszad-rendszer két támogatója - címére is. "Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni" - fogalmazott Trump. Oroszországnak el kell döntenie, hogy ezen a sötét úton halad-e tovább, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez - tette hozzá.

Trump hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem akar meghatározatlan ideig Szíriában maradni. Az amerikai televíziók híradásai szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be több szír helyszínen is. A Fox és a CNN hírtelevíziók helyszínen lévő tudósítókra hivatkozva jelentették, hogy a szíriai fővárosban legalább hat robbanás hallatszott.

Erőteljes és célzott csapás volt

A szíriai légicsapások során megpróbálták elkerülni, hogy civilek is áldozatul essenek - mondta az MTI szerint James Mattis amerikai védelmi miniszter a péntek éjjel tartott washingtoni sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

Mattis közölte: az Egyesült Államok és szövetségesei sokkal erőteljesebb csapást hajtottak végre, mint tavaly. Ugyanakkor megerősítette: a csapásmérés egyszeri volt, és a szövetségesekkel koordinált akcióban hírszerzési információk alapján kifejezetten olyan célpontokat támadtak, ahol feltételezhetően szír vegyifegyver-készletek találhatók.

Nem Oroszország ellen irányultak

A védelmi minisztérium, a Pentagon vezetője hangsúlyozta:

a légicsapások a szíriai kormány és nem a rendszer fő támogatója, Oroszország ellen irányultak, és Bassár el-Aszad elnöknek akarnak vele "nagyon erős üzenetet" küldeni.

Mattis hangsúlyozta: egyelőre nem terveznek újabb légicsapásokat, a jövőbeni válaszlépések attól függnek, hogy a szír kormány bevet-e még vegyi fegyvereket.

Joseph Dunford tábornok - újságírók kérdésére válaszolva - közölte, hogy az első csapások azt a kutatóintézetet célozták meg, ahol feltételezések szerint a vegyi fegyverek kifejlesztése folyik, és azt a fegyverraktárt is érintették, ahol vegyifegyver-készletek találhatók.

A tábornok fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy igyekeztek a lehető legkisebbre csökkenteni az orosz veszteséget. Az oroszokat előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról - tette hozzá.

Csak óvatosan!

Egymás után szólalnak meg az amerikai politikusok is - írja az MTI. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közleményében arra figyelmeztette Donald Trump elnököt, hogy "legyen óvatos", nehogy a szíriai konfliktus "nagyobb háborúvá" szélesedjék. Schumer átfogó stratégiát és ennek kongresszusi megtárgyalását sürgette.

A republikánus John McCain szenátor örömmel üdvözölte a légicsapásokat, és szintén átfogó stratégiát sürgetett, de nemcsak a szíriai, hanem az egész közel-keleti helyzet rendezése érdekében.

Közleményt adott ki David Perdue republikánus szenátor, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagja és Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke is. A georgiai Perdue azt hangsúlyozta, hogy "Aszadnak tudnia kell, hogy nem tűrjük embertelen akcióit", míg a texasi Thornberry képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy szerinte egyre gyakrabban követnek el vegyifegyver-támadásokat, amelyeket Oroszország támogat.

Képünk forrása: MTI/EPA/Mike THEILER/Pool

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.04.15 20:47

Trump a kedvenc lövetett a főnáci kever kavar a saját fekáliáját szürcsöli. Jó huzata van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.15 17:25

@atombarom: Látom sunyizol, gyilkosokat támogató rohadék.

Van megint újdonság:
"A damaszkuszi Four Season Hotel előtt sajtótájékoztatón bombaként robbantotta a hírt a szír külügyminiszter, hogy még az ENSZ vizsgálótisztjeinek is átadta azokat a hírszerzési dokumentumokat, melyek szerint az
USA, Nagy-Britannia, Franciaország nyújtott segítséget a Damaszkusz mellett elkövetett vegyi támadáshoz az országban működtetett nyugati terrorista hálózatuk segítségével."

Egyre biztosabb. Hazudtatok 9/11, irak, líbia, skripal ügy után most is.
Mocskos gyilkos férgek vagytok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.15 08:17

@atombarom:
Nézd csak haver megint mi derült ki. A cúnya oroszok mérgezéséről:
"A svájci Spiez labor elemzése lezárult és kiderült a Skripal-mérgezésben használt ?BZ toxint?, amit Salisbury-ben használtak soha NEM állították elő Oroszországban, hanem éppen ellenkezőleg az USA-ban és Nagy-Britanniában volt használatban"

Látod okoska, mindig a védenceid hazudoznak.
A férgek hazudtak 9/11-el, Irakkal, Líbiával, a skripal üggyel kapcsolatban, és nagy valószínűséggel hazudnak most is.

Szíriában most meghalt ~70 szerencsétlen (tudod az általatok finanszírozott terroristák elleni háborúban) ebben a vegyi támadásban.
Izrael határán a zsidó mesterlövészek már legalább 30 civilt agyonlőttek az utóbbi napokban. Izraelre mikor indulnak a rakétáitok? Vagy ez smafu? Ott nem kell védeni a civileket?
ti idióták nem bírjátok felfogni, h minden egyes ámerikai csapás gazdasági/hatalmi érdekek mentén történik. Elhisztek minden nevetséges propagandát. Ezért lettél egy csóri kis migráns.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.14 21:56

@atombandi: nem válaszoltál hogy mi lett Szaddam "vegyi fegyvereivel", amikről olvastál az újságba, Móricka...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.14 21:52

@MLB2018:
persze, kamu az egesz, amerikai szineszek fexenek a foldon a kepeken. bar erdekes, hogyan kerultek oda, amikor a kormany tobb honapja ostromzar alatt tartja a varost. biztos fogtak egy bombat az ott lakok, es magukra dobtak, mi? vegulis ezert tanulnak szinte egy eleten keresztul az orvosok, hogy magukra dobaljak a bombakat, valami fondorlatos terv kereteben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html