Trump terve kudarcra ítélt? Kína nagy hitelezője az USA-nak

A kereskedelmi megállapodások felrúgása Kínával komoly következményekkel járhat az USA-ra nézve is. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy az aktuális világgazdasági kockázatok hátrányosan befolyásolják az euróövezeti kilátásokat az idén.
MTI, 2017. január 20. péntek, 20:47
Fotó: MTI/EPA

Pénteken délelőtt főként a szabadkereskedelmi kilátásokkal és a világgazdaság új bizonytalansági tényezőivel, délután pedig a protekcionizmus kérdésével foglalkoztak a davosi Világgazdasági Fórumon összegyűlt döntéshozók és gazdasági vezetők.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint az aktuális világgazdasági kockázatok hátrányosan befolyásolják az euróövezeti kilátásokat az idén. "Nem igazán látom tisztán mi minden fog történni az idén az euróövezetben. A geopolitikai kockázatok fokozódtak, ahelyett, hogy csökkentek volna" - jelentette ki Schäuble a Davosi Világgazdasági Fórumon.

Németország meg fogja érezni a váltást

Gazdaságilag jobban megy ugyan a térségnek, "de az idén választások lesznek néhány nagyobb tagállamban, ami bizonytalanságok forrása" - mutatott rá a német pénzügyminiszter. Az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező szerinte mégis a szabadkereskedelem további sorsa, tekintettel az új amerikai elnök gazdasági programjára. "A német gazdaság ezt mindenképpen meg fogja érezni" - jegyezte meg.

A Brexit hátrányos következményeivel azonban Wolfgang Schäuble nem számol az idén az euróövezetben.

Nézetét Philip Hammond brit pénzügyminiszter is osztja. Szerinte Donald Trump elnökké választása jóval nagyobb kockázatot jelent Európának, mint amekkorát a Brexit okozott.

A Davosi fórumon tett nyilatkozataik alapján a közel-keleti olajtermelők leginkább az amerikai-kínai kapcsolatok alakulása miatt aggódnak. Amiatt, hogy az esetleg éleződő feszültség visszavetheti az olaj iránti keresletet.

Kereskedelmi háború jöhet

Soros György amerikai befektető milliárdos a davosi fórumon annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Donald Trump elnöksége eleve kudarcra van ítélve. Az új amerikai elnöknek szerinte "diktátori hajlamai" vannak és "kereskedelmi háborúra készül". "Donald Trump nem azért fog kudarcot vallani, mert sokan - közöttük én is - szeretnék ha megbukna, hanem azért, mert nézetei önellentmondásosak" - fogalmazott Soros György.

Roberto Azevedo, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elnöke azt mondta, hogy a davosi fórum ideje alatt sokszor és sokan beszéltek a kereskedelmi háborúk kockázatától. "A legfontosabb, amit mondhatok ezzel kapcsolatban, hogy egy ilyen háború nem teremt, hanem nagy számban megszüntet munkahelyeket. Ezért mindent el kell követni, hogy ne sodorjuk magunkat egy ilyen jellegű válságba".

A protekcionizmusnak negatív hatása lehet

Komoly bírálatot fogalmazott meg Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója Donald Trump várható gazdaságpolitikájával kapcsolatban. Az IMF vezetője szerint az új amerikai kormányzat protekcionista politikája összességében negatív hatással lesz a gazdaságra, ami felülmúlja a gazdaságélénkítés bármilyen pozitív hatását.

"Trump gazdaságpolitikája összességében nem hoz nettó pozitív eredményt" - szögezte le Lagarde. Szerinte addig minden rendben van, amíg csak arról van szó, hogy a megválasztott elnök végrehajtja ígéreteit az adóreformról és a gazdaság élénkítéséről, azonban ezek pozitív hatásai elenyésznek, ha ígéretéhez híven felmondja a szabadkereskedelmi megállapodásokat, és azokat Amerikának jobban kedvezőekre próbálja váltani.

Kína nagy hitelnyújtója az USA-nak

Larry Fink amerikai befektető arra emlékeztetett, hogy Kína nem csak kereskedelmi partnere az Egyesült Államoknak, hanem második legnagyobb hitelnyújtója is Japán után. A kereskedelmi megállapodások felrúgása Kínával komoly következményekkel járhat - tette hozzá. A befektető szerint az Egyesült Államoknak, mint a világ legnagyobb hitelfelvevőjének különösen körültekintően kell alakítania kapcsolatát a világgal. "A politikusoknak pedig emlékezniük kell arra, hogy számos termék, amit a szavazóik vásárolnak, külföldről származik" - tette hozzá Larry Fink.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.01.20 23:33

@POTUS:
Ha itt valami süllyed átmenetileg az a civilizáció. Csak téged kell olvasni és minden világos.
Nehogy azt hidd hogy a kirekesztés, az emberek megbélyegzése, bőrszín vallás vagy bármi miatt célravezető.
Trump úgy viselkedik már most mint agy fekete afrikai puccsal hatalomra került államfő, aki a saját hatalomátvételét nemzeti ünneppé nyilvánítja.
Majomeszeddel ez szimpatikus meg még sok hígagyúnak.
Amerika szomorú jövő elé néz ha ez az ökör tartósan megkapaszkodhat a hatalomban, egy ingatlanspekuláns egy nagyzoló bunkó a világ leghatalmasabb államának az élén.
Hogyan végezték a hasonlók a történelemben, nem akarom mondani de jobb ha utána nézel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.20 23:16

@foldnyuzo: Mondom, visítanak, csalódottan, a süllyedő hajó, a liberális Titanic patkányai, köztük te is... Zene a füleinknek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.20 22:39

Mr. Bunkó saját beiktatásának napját nemzeti ünneppé nyilvánítja. OV. stadiont építtetett a fatornyos falujába.
Nagy az Isten állatkertje, hogy ilyen emberekre egyáltalán szavaznak. H.A.-ra is szavaztak sokan nagyon gyászos vége lett. Trump Amerika vége?
Ruszki kém, akit csalással emeltek hatalomba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.20 21:30

Visítanak a süllyedő hajó patkányai...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html