Tudja, miből van az olimpiai aranyérem és mennyit ér?

A téli olimpián a győztesek járó aranyérem több mint fél kilós és csak kevés színaranyt tartalmaz. Darabonként 150 ezer forintba kerülnek, ha színaranyból lennének, akkor több mint 6,25 millió forintot érnének.
Csernátony Csaba, 2018. február 8. csütörtök, 06:40
Fotó: Shutterstock

Pénteken kezdődik a dél-koreai Phjongcshangban a téli olimpia, ahol a győztesek az olimpiák történetének egyik legnehezebb aranyérmét kapják. Egy-egy aranyérem ugyanis több mint fél kilós, egészen pontosan 586 grammos. Az ezüstérem 580, a bronz pedig 483 grammot nyom.

Spéci szalagon vannak

Bár a phjongcshangi aranyérem nehezebb, de 9,25 centis átmérőjével kisebb, mint az előző, Szocsiban rendezett olimpia aranyérme, amely 10 centi átmérőjű volt. Sőt, a 2006-os torinói olimpián közel 11 centis aranyat osztottak.

A phjongcshangi érmeket az egyik legismertebb dél-korai művész, Lee Suk-woo tervezte, a dizájnt pedig a fatörzsek mintázata inspirálta. Az érmek szalagja pedig egy speciális dél-koreai anyag (gapsa) felhasználásával készült.

Mennyibe kerülnek?

Az aranyérmek egyébként már régóta nem aranyból vannak, sokkal inkább ezüstből. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata szerint ugyanis nem kell színaranyból készülnie az aranyérmeknek, elég, ha 6 grammot tartalmaznak, a többi lehet ezüst.

Ennek logikus a magyarázata: ha, színaranyból lennének, pokoli drága lenne egy-egy aranyérem: a mostani olimpián például több mint 25 ezer dollárba, azaz több mint 6,25 millió forintba kerülnének. Mivel összesen 259 aranyérem készült, így csak az aranyérmek alapanyagáron 1,6 milliárd forintos tételt jelentenének, a tervezési, gyártási költségek nélkül. Mivel javarészt ezüstből vannak, így egy-egy darab kijön kevesebb mint 600 dollárból, azaz 150 ezer forintból.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.02.08 08:59

Akkor már csak azt kellene tudni hogy a vizesvb ugrótornya miből készülhetett ? Arról nem beszélve hogy ha az érmeken ekkorát lehet spórolni akkor azon miért nem lehetett ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html