"Túl sok a hiba, túl sok a hülye" - Trump népszerűbb, mint valaha

Soha még akkora népszerűségi előnnyel nem állt ki vitázni vetélytársaival a republikánus elnökjelöltségre pályázó Donald Trump, mint most - derül ki két most közzétett felmérésből is.
Inforádió, MTI, 2015. december 16. szerda, 08:08
Fotó: MTI/AP

A republikánus párti jelöltségért indulók közül kilencen állnak ki vitázni magyar idő szerint szerda hajnalban Las Vegasban. Trump népszerűsége pedig látványosan megugrott miután a San Bernardino-i terrortámadást követően arra szólított fel, hogy egyetlen muszlimot se engedjenek belépni az országba.

A Washington Post és az ABC tévécsatorna felmérése szerint a republikánus választók többsége, 59 százalék üdvözölte az ingatlanmágnás felvetését. A kedden közzétett adatok szerint a republikánus választók 38 százaléka Trumpnak adná a párt jelöltségét. A Monmouth Egyetem kutatóintézetének hétfői adatai 41 százalékot mutattak.

Az AFP hírügynökség úgy értékeli, hogy a milliárdos bevándorlás- és muszlimellenes populizmusa telibe talált a konzervatívoknál, akiket egyre jobban foglalkoztat a terrorizmus és a nemzetbiztonság kérdése.

"Visszaszerezzük a hazánkat" - jelentette ki támogatói előtt még hétfőn Trump, aki egyúttal bírálta a vele szemben szerinte tisztességtelen médiát is. "Túl sok a hiba, és túl sok a hülye, aki meg akarja nekünk mondani, hogy mit nem szabad" - fogalmazott a milliárdos ingatlanvállalkozó.

Trumpot a felmérések szerint Ted Cruz texasi szenátor követi, akit országosan a republikánusok 16 százaléka választana jelöltté. Cruz ugyanakkor több hagyományosan evangéliumi keresztény-konzervatív államban megelőzi a felmérésekben Trumpot, így Iowában is, ahol február 1-jén kezdetét veszi majd a republikánus előválasztási küzdelem.

HOZZÁSZÓLÁSOK