Új világrend köszönthet ránk tíz éven belül - már formálódik

Egy nemzetközi tanácskozás szakértő résztvevői úgy látják, hogy Kína hatalma 2030-ig felzárkózhat az Egyesült Államoké mellé, sőt még az is előfordulhat, hogy az USA közel egy évszázados uralkodás után leköszön a világ vezető államának pozíciójáról.
Komócsin Sándor, 2017. november 15. szerda, 19:05
Fotó: Napi.hu

A dubaji világgazdasági konferencián minden beszélgetés az Egyesült Államok körül forgott és mindegyikben felmerült az a lehetőség, hogy az USA hamarosan elvesztheti a második világháború óta élvezett vezető szerepét a világon - tudósít a Bloomberg. A World Economic Forum Global Future Councils vitafórumai az elmúlt években felmerült nagy kérdések körül forogtak.

Hogyan reagál a globális kereskedelem az USA és esetleg mások bezárkózási kísérleteire? Milyen infrastruktúra - elsősorban elektronikus háttérrendszerek - kiépítését igényli a 21. század gazdasága? Hogyan lehetne helyreállítani az átlagemberek bizalmát a szakértelemben, a szakértőkben és országaik vezetőiben?

Donald Trump amerikai elnök megválasztása reflektorfénybe helyzete sok közgazdász közös véleményét, miszerint vissza kell állítani az emberek bizalmát a nyílt és integrált világgazdaság hasznosságában.

Kína

A viták két témakör köré csoportosultak. Az első központi megállapítása az volt, hogy 2030-ban Kína legalább olyan fontos szerepet fog játszani a világ sorsának meghatározásában, mint az USA, ha nem fontosabbat.

Egyfajta látványos előjelét adta ennek Hszi Csin-ping elnöki hatalmának megerősítése a múlt hónapban a Kínai Kommunista Párt kongresszusán. Ez az esemény majdnem egybeesett Trump tiszteletteljes pekingi látogatásával. Kína Trump Amerikájának ellentéteként lép fel a világ színpadán: a stabilitás, a kiszámíthatóság és a globális kereskedelmi rendszer védelmezőjeként tálalja magát.

USA

A második fő téma a körül a kérdés körül forgott, hogy az USA vajon még mindig globális játékos lesz-e 2030-ban. A jelenlegi világrendszer, amely 1945 után alakult ki, az Egyesült Államok dominanciájára épül. A jelenlegi amerikai éra, Trump nacionalizmusa talán csak egy pillanatnyi kitérő erről az útról. A civil társadalom, a hatalmas tőkekoncentráció és az amerikai vállalatok által kiépített világszintű termelési láncok érintetlenek.

Még mindig az USA-é a világ legnagyobb gazdasága. A konferencia résztvevői azonban eljutottak ara a pontra, hogy mindezt megkérdőjelezzék. Tekintélyes szakértők egy komoly fórumon elképzelhetőnek tartották, hogy az USA nem lesz a globális szabadpiac hiteles és erőteljes védelmezője.

Túl a csúcson

Általános volt az a vélemény, hogy az USA túl lehet vezető szerepének csúcsán. Ennek igazolása persze nem lesz egyszerű. Abban egyetértés mutatkozott, hogy a világ kereskedelmi és biztonsági rendszere reformra szorul. Ugyanakkor minél több időt visz el a meglévő működési módok rendbe szedése, annál kevesebb intellektuális energia és politikai tőke marad a rendszerek fejlesztésére, hozzáigazítására a jövő követelményeihez.

Az egyik résztvevő úgy véli, hogy jelenleg átmeneti periódusban élünk, amely az USA vezette világtól elvisz egy új világrendhez. Nem Trump okozta ezt a változást, valószínűbb, hogy megjelenése a színen csak felgyorsította a kialakulását. Az, hogy milyen lesz a világ 2030-ban, ma dől el, azon múlik, milyen új megállapodást kötnek egymással a világ nemzetei. És az ezzel kapcsolatos alkudozás még folyik.

A nyitókép forrása: Stocksnap.io

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2017.11.17 14:31

pastorius, 2017. november 17., péntek 13:16

Tényleg elírtam 100-200 milliót akartam írni, ahogy nagyon helyesen kiszámoltad. Így még 3-4 évig igazad lesz ebben, azután már elfogynak.
A lényegen persze ez nem változtat.
Igazából nem is értem, mit akarsz a legnagyobb liberális demokráciával Indiával, vagy Afrikával.
Leszámítva a szokásos szerencsétlen, idétlen poénkodást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.11.17 13:16

@matyi2010: >Ma már csak 1,5 milliárd éhező, szegény ember él(..)
Ebből 1-200 ezer Kínában és 1,3-1,4 milliárd az USA vezette" liberális" világban. <
te vagy nem tisztábana számokkal, vagy...?
és a földrajz sem megy...ugye Ázsia nem pusztán Kína..ott van pl. Vietnam (ahol még porszívó sincs), vagy India...Afrika pedig neked lekerült a térképről
számok...
>100-200 ezer éhező lehet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.11.17 13:13

hedviga, 2017. november 17., péntek 10:54
"Az afrikaiak is jobb lett volna, ha Che Guevarára hallgatnak, "
Butaság.
Az afrikaiak közül azok az országok lakói élnek a legjobban akik a legtovább gyarmatok voltak, illetve még ma is azok: Mayotte, Seychelle-szigetek,Reunion. Vagy az "apartheid" országok: Dél-Afrika, Namíbia,Botswana.
A legszegényebbek akik nem voltak gyarmatok vagy hamar "függetlenedtek": Libéria, Etiópia,Eritrea.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.17 13:13

@hedviga: de elgondolkodtam, ők is ugyanolyan agymosottak mint te. Esetükben erről a kommunista rendszer propagandája gondoskodott.
Tudod szokták mondani a történelmet a győztesek írják, és talán feltűnt akkor Castroék győztek.
Itt is ünnepelték valamikor április 4-ét, meg a hős "felszabadító" orosz katonákat, Sztálint, Lenint, meg ki tudja még milyen szörnyeket, de egy értelmes ember tudja hova tenni őket.

Trudeau meg a legjobb szándékkal is bolond. Komolyan megnézve pedig mint a kanadai Liberális Párt elnökeként egy véreskezű kommunista diktátort méltatni elég okádék jellemre vall, sokat elmond a libsikről is.
Nem véletlenül röhögte ki fél világ ezért az ellentmondásért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.17 13:04

Csak pislogok, hogyan jön a képbe Fidel Castro?
Kína nem fog vezető szerepet játszani soha, magába zárkózó ország volt mindig. A gazdasági emberi társadalmi alapok is hiányoznak. Ráadásul diktatúra, amely bármikor összeroppanhat, holnap vagy 20 vagy 100 év múlva.
Az orosz terjeszkedési vágya legendás, viszont gazdasági erejük gyenge, emberileg is megfogyatkoztak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html