Újabb nagy pofont kaphatnak a Facebook és társai

Őszre olyan törvényt fogadhat el a francia parlament, amely arra kötelezné a nagy közösségimédia-oldalakat, hogy a bejelentéstől számított 24 órán belül távolítsák el a gyűlöletkeltő bejegyzéseket - írja a 444.hu a Guardian cikke alapján.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 29. szombat, 17:04
Fotó: Pixabay

Emmanuel Macron francia elnök pártja a jogász végzettségű Laetitia Avia képvselőnőt bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot a közösségi médiában terjedő homofób és rasszista megnyilvánulások hatékony szűrésére. A javaslat elkészült, őszre el is fogadhatja a francia parlament mindkét háza, és az előterjesztő szerint Európa más államai számára is modell lehet a későbbiekben a Facebook, a Twitter, a YouTube és más közösségimédia-szolgáltatók megregulázására - írja a 444.hu a Guardianre hivatkozva.

A francia törvényjavaslat lényege, hogy az oldalaknak kötelességük a bejelentéstől számított 24 órán belül eltávolítaniuk az olyan gyűlölködő bejegyzéseket, amelyek valaki méltóságát támadják bőrszín, vallás, szexuális orientáció, nem vagy fogyatékosság miatt. Amennyiben a kommenteket nem távolítják el a meghatározott időn belül, hatalmas bírságokkal kell szembenézniük a cégeknek, akár a globális bevételük 4 százalékát is befizettethetik velük a francia hatóságok.

Macron elnök korábban Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával abban is megegyezett, hogy a gyűlölködő bejegyzések miatt induló eljárásokban a Facebook kiadja a bejegyzéseket létrehozó felhasználók adatait a francia bíróságok kérésére.

A előterjesztő szerint a szabályozás lényege az, hogy végre felfogják az emberek: azt a beszédet, amit nem tűrnénk el az utcán, az nem tűrhetjük az interneten sem. A törvényjavaslat még a parlamenti vita során változhat, de az előterjesztő szerint a fő irány megmarad.

HOZZÁSZÓLÁSOK