Újabb balhé a Brexit körül - dúl a belháború

A brit kormány háza tájáról érkező hírek szerint belháború dúl a miniszterelnök két legközvetlenebb kollégája és a miniszterek, illetve más tisztviselők között, aminek tragikus következményei lehetnek az uniós válási tárgyalások megindulása után.
Napi.hu, 2016. december 23. péntek, 20:20
Fotó: Napi.hu

Theresa May brit miniszterelnök egyre inkább elszigetelődik, mivel saját kezébe vette a kormány minden ügyének intézését - írja a Bloomberg több mint egy tucat forrásra hivatkozva. Az informátorok attól tartanak, hogy a belharc alááshatja a Brexittel kapcsolatos kormánypolitikát.

Az ügy érzékenysége miatt nevük elhallgatását kérő személyek szerint a Mayjel szemben mutatkozó jóindulat helyét átvette a megosztottság és a neheztelés. Ez hibás lépésekhez vezetett, amelyeket kapkodva próbáltak korrigálni. A bajok forrása főként Fiona Hill és Nick Timothy, May kabinetjének két vezetője.

Jól megy nekik

Ők ketten már 2010 és 2015 között is együtt dolgoztak a kormányfővel, amikor még belügyminiszter volt. David Cameron 2015 és 2016 közti második kormányában már nem vettek részt, majd a Brexit-népszavazás után visszatértek, hogy irányítsák Theresa May kampányát a kormányfői poszt megszerzéséért.

Fejenként évi 140 ezer fontos (50 millió forint) fizetésük vetekszik főnökük 149 ezer fontos bérével - derül ki a kormányzati jövedelmekkel kapcsolatos hivatalos tájékoztatóból.

Régi nem szép idők

A feszültségekről szóló hírek a Thatcher-éra utolsó időszakára emlékeztetnek - kommentálja az információkat Richard Hayton a Leedsi Egyetem politológus professzora. Akkor is az volt a helyzet, hogy a miniszterek úgy gondolták, nem érdemes felbosszantaniuk a miniszterelnököt, és ezért magukba fojtották a közös munkával kapcsolatos észrevételeiket.

Úgy tűnik, a kormányfő kabinetirodája valójában egy bunker - tette hozzá. A megcélzott szervezet közleményben reagált a Bloomberg észrevételeire, mondván: nem így látják a helyzetet. A kabinetiroda szerint a miniszterelnök együttműködő stílusban irányítja kormánya munkáját.

Maynek 14 héten belül elő kell állnia Nagy-Britannia Brexit-stratégiájával, ha tartani akarja ígéretét, miszerint március 31-éig benyújtja országa hivatalos kilépési kérelmét az EU-nak. Kérdés, hogy az elődjénél centralizáltabb vezetés jól szolgálja-e ezt a célt?

Még a királynőnek sem
Theresa May brit miniszterelnök annyira szűkszavú, ha kormánya Brexit-stratégiájáról van szó, hogy még az uralkodót sem volt hajlandó erről részletesen tájékoztatni - idézi az MTI a The Times névtelenül nyilatkozó bennfentes udvari forrásait. A konzervatív brit napilap pénteki beszámolója szerint May a hosszú évekre visszanyúló hagyománynak megfelelően eltöltött egy hétvégét II. Erzsébet királynő társaságában a brit uralkodó skóciai rezidenciáján, Balmoralban, nem sokkal azután, hogy a nyáron átvette a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás után távozott a kormány és a Konzervatív Párt éléről.

May első balmorali hétvégéjén a The Times jól értesült forrása szerint a királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg szeretett volna részletesen tájékozódni az új miniszterelnök Brexit-terveiről, de állítólag csalódással be kellett érniük azzal, amit May nyilvános megszólalásaiban is többször elmondott, miszerint "a Brexit Brexitet jelent", vagyis nincs mód arra, hogy az Egyesült Királyság a népszavazás eredménye ellenére valahogy mégis az Európai Unió tagja maradjon. May ehhez hozzá szokta tenni, hogy kormánya "a Brexitből sikert kovácsol". A The Timesnak nyilatkozó udvari bennfentes szerint a kormányfő ennél részletesebben a királynőt és férjét sem avatta be a kilépéssel és az arról folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatos távolabbi terveibe.

May többször kijelentette, hogy kormánya nem fog "folyamatos közvetítést" adni a Brexit-stratégia kidolgozási folyamatáról, mivel ezzel saját majdani tárgyalási pozícióját ásná alá. A miniszterelnök e szűkszavúságát egyre több bírálat éri saját politikai hátországa és az EU tisztviselői részéről is.

A The Times megkeresésére az udvar és a Downing Street szóvivői egybehangzóan azzal reagáltak, hogy soha nem kommentálják nyilvánosan a királynő és mindenkori miniszterelnöke magánjellegű megbeszéléseit.

Politikai hibák

A Bloomberg forrásai szerint az elmúlt hónapok politikai ballépéseinek hátterében a miniszterelnök elszigeteltsége áll. A pénzügyminiszter megkérdezése nélkül ígérte meg például, hogy Nagy-Britannia a legalacsonyabb bérszintet fogja kínálni a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20-on belül.

Ezzel gyakorlatilag azt vállalta, hogy a jelenlegi 20 százalékról a Donald Trump megválasztott amerikai elnök ígéretei között szereplő 15 százalékra viszik le a vállalati nyereségadót.

Elnézést kellett kérnie Mark Carneytől, a Bank of England elnökétől, mert megsértve a jegybanki függetlenséget arról beszélt, hogy a jegybank monetáris enyhítésének káros mellékhatásai vannak. Állítólag két vezető tanácsadójára hallgatva kérte meg Philip Hammond pénzügyminisztert, hogy a 2017-es költségvetést bemutató beszédéből hagyja ki a nyugdíjemelés ígéretét.

Áthatolhatatlan fal

Hasonló panaszok érkeztek May kabinetirodájára más kormánytisztviselőktől is, köztük az egészségügyi és a szociális ügyekkel foglalkozó, illetve Brexiten dolgozó szakemberektől. A bírálatok szerint a tanácsadóduó kiveteti a vitatható ügyeket a parlament elé kerülő kérdések közül, mert el akarják kerülni, hogy a képviselők leszavazzák a kicsi többséggel kormányzó miniszterelnököt.

Hill és Timothy a hírek szerint fontos kormányzati emberektől is megtagadja a bejutást a miniszterelnökhöz. Még miniszterek és biztonsági vezetők is nehezen kapnak időpontot. Egyeseket annyira frusztrál ez a helyzet, hogy lemondtak arról, hogy megosszák véleményüket Mayjel a kormány politikájáról.

Még nincs vészhelyzet

Ugyanakkor még nem kell attól tartania, hogy párttársai fellázadnak ellene. Bár belső bírálói nem igazán kedvelik a főnököt a testükkel védő emberekből álló, harcias környezetét, pártja képviselői kitartanak mellette. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis a toryk 14 százalékponttal vezetnek a Munkáspárt előtt.

May környezetének elzártsága jelezheti azt is, hogy a vezető nagy bajban van, ezért kerüli a találkozást másokkal, illetve azt is, hogy pillanatnyilag ő az egyetlen személy, aki alkalmas a posztjára, ezért megteheti, hogy megválogassa, kivel áll szóba. Tim Bale, a londoni Queen Mary Egyetem professzorának véleménye. Bale úgy látja, hogy inkább az utóbbiról van szó.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.12.23 22:51

@POTUS:
alkotmanyos monarchia, izlelgesd meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.23 22:23

@atombandi: "a kepviselok 75%-a maradasparti"

Az csak azt jelenti, hogy nem a népet képviselik, ostoba marha... És mellesleg a nép kezébe adtákta döntést a brexitről, azaz hiába visítotok utólag, patkányok...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.12.23 22:16

a pozicio megvan pipa. mostmar csak azt kene kitalania, hogy hogyan tartsa be amit igert. kb ugy lehetne, ha az eu odaadna neki mindent, amit csak ker. erdekes dolog ez, kb ugy igerte meg ezeket, hogy le se szarta, fel sem merult benne, hogy talan meg kene kerdezni a masik felet is rola.

az kulon vicces, hogy az eubol valo kilepesrol szavaztak, de ok valojaban a romai szerzodest akarjak felrugni, ami meg az egk alapja volt. ha abbol kilepnek, akkor kvazi mindenbol kileptek, ha csak az eubol akarnak kilepni, az meg kb annyit jelent, hogy nem kuldenek kepviseloket az eu parlamantjebe, csereben a joganyag 75%-at at kell venniuk. ez azt, jelenti, hogy meghozzak a donteseket, de ok nem szolhatnak bele. ja es ugyanugy mennek a migransok es ugyanugy tejelenek a kozos kasszaba.

igen kivancsi vagyok, mi fog ebbol kisulni, lathatoan ok sem tudjak, csak folyamatosan halogatjak, hatha kitalalnak valamit. hat eddig nem jott meg az isteni szikra, ebbol bizony bukta lesz, mindamellett, hogy alkotmanyossagi problemak is felmerultek, mert ez a kiralyno ala tartozo osszes embert erinti, tehat egy fapina kormanyfo nem tud kilepni az eu-bol, a kiralyno a dontesi jogkort nem a mindenkori kormanyra, hanem a mindenkori parlamentre hagyomanyozta, az pedig nagy kulonbseg. plane, hogy a kepviselok 75%-a maradasparti...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html