Theresa May brit miniszterelnök egyre inkább elszigetelődik, mivel saját kezébe vette a kormány minden ügyének intézését - írja a Bloomberg több mint egy tucat forrásra hivatkozva. Az informátorok attól tartanak, hogy a belharc alááshatja a Brexittel kapcsolatos kormánypolitikát.

Az ügy érzékenysége miatt nevük elhallgatását kérő személyek szerint a Mayjel szemben mutatkozó jóindulat helyét átvette a megosztottság és a neheztelés. Ez hibás lépésekhez vezetett, amelyeket kapkodva próbáltak korrigálni. A bajok forrása főként Fiona Hill és Nick Timothy, May kabinetjének két vezetője.

Jól megy nekik

Ők ketten már 2010 és 2015 között is együtt dolgoztak a kormányfővel, amikor még belügyminiszter volt. David Cameron 2015 és 2016 közti második kormányában már nem vettek részt, majd a Brexit-népszavazás után visszatértek, hogy irányítsák Theresa May kampányát a kormányfői poszt megszerzéséért.

Fejenként évi 140 ezer fontos (50 millió forint) fizetésük vetekszik főnökük 149 ezer fontos bérével - derül ki a kormányzati jövedelmekkel kapcsolatos hivatalos tájékoztatóból.

Régi nem szép idők

A feszültségekről szóló hírek a Thatcher-éra utolsó időszakára emlékeztetnek - kommentálja az információkat Richard Hayton a Leedsi Egyetem politológus professzora. Akkor is az volt a helyzet, hogy a miniszterek úgy gondolták, nem érdemes felbosszantaniuk a miniszterelnököt, és ezért magukba fojtották a közös munkával kapcsolatos észrevételeiket.

Úgy tűnik, a kormányfő kabinetirodája valójában egy bunker - tette hozzá. A megcélzott szervezet közleményben reagált a Bloomberg észrevételeire, mondván: nem így látják a helyzetet. A kabinetiroda szerint a miniszterelnök együttműködő stílusban irányítja kormánya munkáját.

Maynek 14 héten belül elő kell állnia Nagy-Britannia Brexit-stratégiájával, ha tartani akarja ígéretét, miszerint március 31-éig benyújtja országa hivatalos kilépési kérelmét az EU-nak. Kérdés, hogy az elődjénél centralizáltabb vezetés jól szolgálja-e ezt a célt?

Még a királynőnek sem

Theresa May brit miniszterelnök annyira szűkszavú, ha kormánya Brexit-stratégiájáról van szó, hogy még az uralkodót sem volt hajlandó erről részletesen tájékoztatni - idézi az MTI a The Times névtelenül nyilatkozó bennfentes udvari forrásait. A konzervatív brit napilap pénteki beszámolója szerint May a hosszú évekre visszanyúló hagyománynak megfelelően eltöltött egy hétvégét II. Erzsébet királynő társaságában a brit uralkodó skóciai rezidenciáján, Balmoralban, nem sokkal azután, hogy a nyáron átvette a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás után távozott a kormány és a Konzervatív Párt éléről.

May első balmorali hétvégéjén a The Times jól értesült forrása szerint a királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg szeretett volna részletesen tájékozódni az új miniszterelnök Brexit-terveiről, de állítólag csalódással be kellett érniük azzal, amit May nyilvános megszólalásaiban is többször elmondott, miszerint "a Brexit Brexitet jelent", vagyis nincs mód arra, hogy az Egyesült Királyság a népszavazás eredménye ellenére valahogy mégis az Európai Unió tagja maradjon. May ehhez hozzá szokta tenni, hogy kormánya "a Brexitből sikert kovácsol". A The Timesnak nyilatkozó udvari bennfentes szerint a kormányfő ennél részletesebben a királynőt és férjét sem avatta be a kilépéssel és az arról folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatos távolabbi terveibe.

May többször kijelentette, hogy kormánya nem fog "folyamatos közvetítést" adni a Brexit-stratégia kidolgozási folyamatáról, mivel ezzel saját majdani tárgyalási pozícióját ásná alá. A miniszterelnök e szűkszavúságát egyre több bírálat éri saját politikai hátországa és az EU tisztviselői részéről is.

A The Times megkeresésére az udvar és a Downing Street szóvivői egybehangzóan azzal reagáltak, hogy soha nem kommentálják nyilvánosan a királynő és mindenkori miniszterelnöke magánjellegű megbeszéléseit.

Politikai hibák

A Bloomberg forrásai szerint az elmúlt hónapok politikai ballépéseinek hátterében a miniszterelnök elszigeteltsége áll. A pénzügyminiszter megkérdezése nélkül ígérte meg például, hogy Nagy-Britannia a legalacsonyabb bérszintet fogja kínálni a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20-on belül.

Ezzel gyakorlatilag azt vállalta, hogy a jelenlegi 20 százalékról a Donald Trump megválasztott amerikai elnök ígéretei között szereplő 15 százalékra viszik le a vállalati nyereségadót.

Elnézést kellett kérnie Mark Carneytől, a Bank of England elnökétől, mert megsértve a jegybanki függetlenséget arról beszélt, hogy a jegybank monetáris enyhítésének káros mellékhatásai vannak. Állítólag két vezető tanácsadójára hallgatva kérte meg Philip Hammond pénzügyminisztert, hogy a 2017-es költségvetést bemutató beszédéből hagyja ki a nyugdíjemelés ígéretét.

Áthatolhatatlan fal

Hasonló panaszok érkeztek May kabinetirodájára más kormánytisztviselőktől is, köztük az egészségügyi és a szociális ügyekkel foglalkozó, illetve Brexiten dolgozó szakemberektől. A bírálatok szerint a tanácsadóduó kiveteti a vitatható ügyeket a parlament elé kerülő kérdések közül, mert el akarják kerülni, hogy a képviselők leszavazzák a kicsi többséggel kormányzó miniszterelnököt.

Hill és Timothy a hírek szerint fontos kormányzati emberektől is megtagadja a bejutást a miniszterelnökhöz. Még miniszterek és biztonsági vezetők is nehezen kapnak időpontot. Egyeseket annyira frusztrál ez a helyzet, hogy lemondtak arról, hogy megosszák véleményüket Mayjel a kormány politikájáról.

Még nincs vészhelyzet

Ugyanakkor még nem kell attól tartania, hogy párttársai fellázadnak ellene. Bár belső bírálói nem igazán kedvelik a főnököt a testükkel védő emberekből álló, harcias környezetét, pártja képviselői kitartanak mellette. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis a toryk 14 százalékponttal vezetnek a Munkáspárt előtt.

May környezetének elzártsága jelezheti azt is, hogy a vezető nagy bajban van, ezért kerüli a találkozást másokkal, illetve azt is, hogy pillanatnyilag ő az egyetlen személy, aki alkalmas a posztjára, ezért megteheti, hogy megválogassa, kivel áll szóba. Tim Bale, a londoni Queen Mary Egyetem professzorának véleménye. Bale úgy látja, hogy inkább az utóbbiról van szó.