Újabb erős üzenet az EU-ból

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke az európai jegybank kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóján nyíltan és burkoltan is bírálta Donald Trumpot, az Egyesült Államok elnökét.
Komócsin Sándor, 2018. március 8. csütörtök, 16:23
Fotó: Reuters

Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülését követő szokásos sajtótájékoztatón az újságírók megkérdezték Mario Draghit, a bank elnökét, mi a véleménye Donald Trump vámszigorításairól - tudósított a Guardian. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva 25 százalékos büntetőtarifát akar kivetnini az acél és 10 százalékost az alumínium bevitelére az Egyesült Államokba.

Draghi először tudományos közgazdasági fejtegetésbe kezdett arról, hogy a kereskedelmi intézkedések, amelyekről szó van nem túlságosan nagyok - az USA gazdaságának néhány százalékát érintik. Azonban nem ez a probléma - tette hozzá a jegybankelnök.

Bármilyen meggyőződést valljon is valaki a kereskedelemmel kapcsolatban - célzott arra, hogy Trump láthatóan nem idegenkedik a protekcionizmustól -, személy szerint ő meg van győződve arról, hogy ezeket nézeteltéréseket sokoldalú egyeztetésekkel kell tisztázni. Az egyoldalú döntések ezen a téren veszélyesek.

Burkolt célzás

Draghi ezzel összefüggésben kifejezte aggodalmát a nemzetközi kapcsolatok állapotával kapcsolatban. Ha valaki büntetővámokat vezet be a szövetségeseivel szemben, akkor vajon kit tekint az ellenségeinek? - tette fel a kérdést, amelyre természetesen nem várt választ.

A sajtókonferencia későbbi szakaszában a résztvevők szerint újabb, ezúttal burkolt célzást tett arra, hogy Trump rossz gazdaságpolitikát folytat. Arról beszélt, hogy a pénzügyi szabályozás lazítása - az USA elnökének egyik további célja - kárt okozhat a világgazdaságnak.

Dragi két kockázatot lát a gazdaság szempontjából: a protekcionizmust és pénzügyi deregulációt - foglalta össze a bankelnök véleményét Lisa Neinhaus, a Die Zeit munkatára Ttwitter-üzenetében, hozzátéve: kíváncsi milyen választ kap erre Draghi Trumptól.

Az euró volt, van és lesz

A bankelnök az előbbieken túl tett egy további megjegyzést is a politikusoknak címezve. Úgy véli, nem tesznek eleget azért, hogy ellensúlyozzák az egyenlőtlenségeket.

Ha van egy olyan területe az elmúlt időszak politikai fejleményeinek a világ minden táján, amelyen a politikusok rossz teljesítményt nyújtottak, a gazdaságpolitikájuk mellékhatásainak kezelése. Ami hasznos volt a gazdasági növekedés élénkítése szempontjából, az káros lehetett a méltányosság nézőpontjából - célzott arra, hogy a növekedés gyümölcsei nagyon egyenlőtlenül oszlanak el. Szerinte ez az a mellékhatás, amelyet nem jól kezelték a politikusok.

Végül nagyon tömören válaszolt arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy hazájában, Olaszországban a hét végi parlamenti választásokon előretörtek az euroszkeptikus pártok? Az euró használata visszafordíthatatlan - mondta arra utalva, hogy arra az országa, amely kilépne az eurózónából irdatlan nagy gazdasági válság, majd vergődés várna.

A fotó forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK