Újabb fricska a brit EU-kilépésben - kiborultak a brexitpártiak

Tavaly decemberben jelentette be a brit kormány, hogy az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépéssel a tagállamokban általában használt bordó útlevélről visszavált a sötétkék útlevélre. Közben kiderült, hogy az új úteveleket nem az Egyesült Királyságban gyártanák, hanem egy EU-tagállamban. A hír hallatán kiborultak a brexitpártiak.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 24. szombat, 10:14
Fotó: AFP

A brexit egyik szimbolikus pillanata volt, amikor decemberben bejelentették, hogy az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépéssel a tagállamokban általában használt bordó útlevélről visszavált a sötétkék útlevélre, amit 1921 és 1988 között használt. Theresa May azt mondta, ez "a függetlenség kifejezése" lesz.

Csakhogy csütörtökön az útleveleket jelenleg gyártó cég, a De La Rue közölte: a nemzeti identitást erősítő új útlevelek gyártásáról szóló szerződést egy rivális, francia-holland cég nyerte el 490 millió fontos ajánlattal, így a Gemalto fogja gyártani a brit nemzeti útlevelet, méghozzá valószínűleg Franciaországban - írja a 444.hu a The New York Timesra hivatkozva.

A hír hallatán több brexitpárti angol kiborult. Martin Sutherland, a De La Rue vezetője meghívta Theresa May miniszterelnököt és Amber Rudd belügyminisztert a gyárukba, hogy magyarázzák el a munkásoknak, miért kell a nemzeti identitást Franciaországban építeni. Hivatalos közleményt egyelőre nem adtak ki az ügyben.

Képünk forrása: AFP photo/ UK Passport Office

HOZZÁSZÓLÁSOK