Újabb görög védőháló kell?

Görögországnak nem szabad biztonsági háló nélkül kilépnie a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól - vélte hétfőn egy magas rangú európai uniós tisztségviselő, aki rendkívül valószínűtlennek tart egy ilyen forgatókönyvet, tekintettel az utóbbi hetekben tapasztalt heves piaci mozgásokra.
MTI-Eco, 2014. november 3. hétfő, 19:48

A csőd szélére sodródott Görögország 2010 óta összesen 240 milliárd euró hitelt kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő szerint elég csak a piacokra az utóbbi hetekben jellemző drasztikus mozgásokra tekinteni, hogy bárki meggyőződjön egy védelmet biztosító program szükségességéről. Ez szerződéses kapcsolat formáját ölthetné az eurózóna intézményei és a görög hatóságok között - tette hozzá.

Írország, majd Portugália "tiszta kiszállással", vagyis áthidaló, biztonsági hitel kérése nélkül lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette annak a hitelprogramnak valamennyi feltételét, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Unió indított fizetőképességük biztosítása érdekében.

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök a nyáron jelezte, hogy mielőbb szabadulna az Európai Unió és az IMF gyámkodása alól. Ez nagyon megijesztette a befektetőket, akik nem bíznak abban, hogy Görögország képes önállóan finanszírozni magát a tőkepiacokról. A nyugalom csak október közepén tért vissza, amikor Szamarasz közölte, hogy nem ellenez egy készenléti hitelmegállapodást a mentőcsomagból való kiszállás utáni időszakra.

Az IMF szerint Görögország még messze áll attól, hogy kizárólag a piacokról finanszírozza tevékenységét.

Az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszterei december 8-i ülésén kerül majd napirendre egy, Görögországot támogató új program lehetősége, illetve módozatai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.11.03 20:53

tekintettel az utóbbi hetekben tapasztalt heves piaci mozgásokra.....ezért gyengül a ft ...,már 4,5 éve ,akkor is ezért gyengült ,a görög csőd miatt ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html