Újabb nagy durranás Kínában

Miután a keddi kamatvágás és a kötelező tartalékráta csökkentése ellenére eséssel zártak a kínai részvénypiacok, szerdán délelőtt további likviditás-bővítő beavatkozást jelentett be a kínai központi bank - jelentette a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2015. augusztus 26. szerda, 12:28
Fotó: Reuters

A bank rövid távú hitelt nyújt 140 milliárd jüan (21,8 milliárd dollár) értékben. A kölcsönt hat napra kínálják, kamata 2,3 százalék. A pekingi jegybank 2013 óta él ezzel a beavatkozási lehetőséggel. A hírre a vezető nyugati részvényindexek némi emelkedésbe kezdtek.

Ez a lépés immáron a harmadik a beavatkozások sorában. Kedden 25 bázisponttal, 4,6 százalékra mérsékelték az alapkamatot, valamint 50 bázisponttal, 18 százalékra vitték le a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját.

Amint arra a Portfolio.hu korábban bölcsen rámutatott a sorozatos jegybanki lépéseknek kettős üzenete van. A segítő szándék mellett kvázi elismerése is a bajok mértékének. Ez utóbbi ugyanakkor inkább nyugtalanítja a piacokat. Ezt jelzi, hogy a keddi lépések ellenére végül a sanghaji részvényindex szerdán is mínuszban zárt. Keddi értéke alatt 1,3 százalékkal, nyolc hónapos mélyponton fejezte be a kereskedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK