Újabb ország fekszik le az oroszoknak

Úgy tűnik, hiába próbál az EU brüsszeli vezetése és az amerikai kormány egységfrontot építeni Oroszországgal szemben Moszkva ukrajnai machinációinak megtorlásául, immáron Horvátország is külön alkura készül a reménybeli ingatlanbefektetők megnyerése érdekében.
Napi.hu, 2014. május 20. kedd, 15:43
Fotó: Napi.hu

Mindent elárul a horvát gazdaság nyomorúságos állapotáról, hogy a zágrábi kormány a napokban olyan törvénymódosítás előkészítését jelentette be, amelynek célja, hogy megkönnyítsék az orosz befektetők ingatlanvárlásait Horvátországban. Miközben az USA az eddigieknél szigorúbb oroszellenes szankciók elfogadására biztatja az EU-t, a közösség legfiatalabb tagállama kiskaput keres ahhoz, hogy leterítse a vörös szőnyeget azok előtt az oroszok előtt, akik az ország festői tengerpartján óhajtanának ingatlanfejlesztésbe kezdeni - írja a bne régiós hírportál.

Az új törvényjavaslatot persze nem azzal az indokkal terjesztik be, hogy éppen most szeretnék becsalogatni Horvátországba az orosz tőkét, hanem egy tündérmesével. Eszerint a kormány szeretne megszüntetni egy súlyos hibát, ami nehezíti a tőkebeáramlást. Ha egy orosz állampolgár ma ingatlant akar vásárolni az országban, akkor olyan kemény feltételeknek kell megfelelnie, mintha tulajdont akarna szerezni a nemzeti olajtársaságban, az INA-ban - fejtegette nemrégiben Orsat Miljenic igazságügyi miniszter a Vecernij List címú lapnak adott interjújában.

Nehogy már

Először meg kell alapítania egy korlátolt felelősségű társaságot, csak ez veheti meg a kiszemelt portékát, még akkor is, ha csupán egy hétvégi házról van szó. Abszurd az a helyzet, hogy miközben azt szeretnénk, hogy a külföldi működőtőke lelkesen jöjjön az országunkba, körülményes jogi procedúrákra kényszerítjük a befektetőket, amivel azt az érzetet keltjük, hogy nem szívesen látott jövevények Horvátországban - mondta az igazságügyi miniszter.

Ennek eredményeként a jómódú oroszok hanyagolják az országot, és ha már az Adria környékén keresnek befektetési lehetőséget, akkor a szomszédos Montenegrót választják. Az utóbbi országban a nagy érdeklődés eredményeként becslések szerint oroszok vannak a szabadidős célt szolgáló ingatlanok vásárlásának több mint 60 százaléka mögött. Ráadásul a tavaly júliusi EU-csatlakozás miatt Horvátországnak szigorítania kellett az Oroszországgal szembeni vízumrendszert, ami odavezetett, hogy 30 százalékkal zuhant az országban látogató orosz turisták száma.

Jönnének

Az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése ellenére helyi lapértesülések szerint az elmúlt időszakban erősödött az ukránok és a oroszok érdeklődése is a horvátországi tengerparti befektetési lehetőségek iránt. A horvátok ki vannak éhezve minden pénzforrásra, miután a gazdaság évek óta recesszióban van, és az EBRD éppen az ukrán válság miatt nemrégiben lerontotta idei előrejelzését is. Eszerint a GDP a korábban jósolt egyszázalékos bővülés helyett további 0,5 százalékkal zsugorodhat. A közvetlen működőtőke-beáramlás értéke a zágrábi jegybank adatai szerint 2013-ban 436 millió euró volt, ami majdnem 60 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A horvát média a napokban arról cikkezett, hogy az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Viktor Vekszelberg megvette a jugoszláv polgárháborúban megrongálódott dubrovniki Belvedere szállodát. Állítólag 12 millió eurót fizetett érte, ami fele a két két hónappal korábbi aukció indulóárának - akkor senki sem jelentkezett a hotelért. Vekszelbergnek már van egy ötmillió eurót érő villája a mesés adriai városban és megvásárolt egy helyi éttermet is.

Pénztelen emberek
Horvátországban padlón van a lakáspiac is. Uniós összehasonlításban itt estek a legnagyobbat az otthonok árai az elmúlt évben: 17,8 százalékot veszítettek értékükből 2012-höz képest. Az elmúlt három évben több mint harmadával, 35 százalékkal esett a lakások értéke - derült ki az Európai Bizottság jelentéséből. A helyieknek egyszerűen nincs pénzük lakásvásárlásra, így ezen a piacon is csak a külföldiek megjelenése hozhat élénkülést.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.20 17:09

...nem eszik olyan forrón az orosz kását ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.05.20 17:05

Nagyon tudom sajnálni őket (mármint a helyi maffiapolitikát)... Egy valamirevaló vízközeli ingatlan többe vagy kb uannyiba kerül, mint a sokkal jobb infrastruktúrával és tisztább tengerrel rendelkező Olasz v Franciao.-ban. 100k EUR alatt kb csak kőrakásokat talál az ember, és még erre akarják behívni az orosz maffiát...

Az is látszik, hogy a saját népüket lesz#rják, de nagyívben: "A helyieknek egyszerűen nincs pénzük lakásvásárlásra, így ezen a piacon is csak a külföldiek megjelenése hozhat élénkülést." És kinek lesz jobb ettől az "élénküléstől"? Mert az árak továbbhajszolása után a helyiek közül már a módosabbaknak sem lesz lehetősége ingatlant venni.

Átmenetileg (a tranzakciók évében) befolyik az államkasszába némi adó és járulék, de aztán semmi. Hol láttuk ezt már? Rövidtávú célok, az országot meg eladjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html