Mindent elárul a horvát gazdaság nyomorúságos állapotáról, hogy a zágrábi kormány a napokban olyan törvénymódosítás előkészítését jelentette be, amelynek célja, hogy megkönnyítsék az orosz befektetők ingatlanvárlásait Horvátországban. Miközben az USA az eddigieknél szigorúbb oroszellenes szankciók elfogadására biztatja az EU-t, a közösség legfiatalabb tagállama kiskaput keres ahhoz, hogy leterítse a vörös szőnyeget azok előtt az oroszok előtt, akik az ország festői tengerpartján óhajtanának ingatlanfejlesztésbe kezdeni - írja a bne régiós hírportál.

Az új törvényjavaslatot persze nem azzal az indokkal terjesztik be, hogy éppen most szeretnék becsalogatni Horvátországba az orosz tőkét, hanem egy tündérmesével. Eszerint a kormány szeretne megszüntetni egy súlyos hibát, ami nehezíti a tőkebeáramlást. Ha egy orosz állampolgár ma ingatlant akar vásárolni az országban, akkor olyan kemény feltételeknek kell megfelelnie, mintha tulajdont akarna szerezni a nemzeti olajtársaságban, az INA-ban - fejtegette nemrégiben Orsat Miljenic igazságügyi miniszter a Vecernij List címú lapnak adott interjújában.

Nehogy már

Először meg kell alapítania egy korlátolt felelősségű társaságot, csak ez veheti meg a kiszemelt portékát, még akkor is, ha csupán egy hétvégi házról van szó. Abszurd az a helyzet, hogy miközben azt szeretnénk, hogy a külföldi működőtőke lelkesen jöjjön az országunkba, körülményes jogi procedúrákra kényszerítjük a befektetőket, amivel azt az érzetet keltjük, hogy nem szívesen látott jövevények Horvátországban - mondta az igazságügyi miniszter.

Ennek eredményeként a jómódú oroszok hanyagolják az országot, és ha már az Adria környékén keresnek befektetési lehetőséget, akkor a szomszédos Montenegrót választják. Az utóbbi országban a nagy érdeklődés eredményeként becslések szerint oroszok vannak a szabadidős célt szolgáló ingatlanok vásárlásának több mint 60 százaléka mögött. Ráadásul a tavaly júliusi EU-csatlakozás miatt Horvátországnak szigorítania kellett az Oroszországgal szembeni vízumrendszert, ami odavezetett, hogy 30 százalékkal zuhant az országban látogató orosz turisták száma.

Jönnének

Az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése ellenére helyi lapértesülések szerint az elmúlt időszakban erősödött az ukránok és a oroszok érdeklődése is a horvátországi tengerparti befektetési lehetőségek iránt. A horvátok ki vannak éhezve minden pénzforrásra, miután a gazdaság évek óta recesszióban van, és az EBRD éppen az ukrán válság miatt nemrégiben lerontotta idei előrejelzését is. Eszerint a GDP a korábban jósolt egyszázalékos bővülés helyett további 0,5 százalékkal zsugorodhat. A közvetlen működőtőke-beáramlás értéke a zágrábi jegybank adatai szerint 2013-ban 436 millió euró volt, ami majdnem 60 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A horvát média a napokban arról cikkezett, hogy az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Viktor Vekszelberg megvette a jugoszláv polgárháborúban megrongálódott dubrovniki Belvedere szállodát. Állítólag 12 millió eurót fizetett érte, ami fele a két két hónappal korábbi aukció indulóárának - akkor senki sem jelentkezett a hotelért. Vekszelbergnek már van egy ötmillió eurót érő villája a mesés adriai városban és megvásárolt egy helyi éttermet is.

Pénztelen emberek

Horvátországban padlón van a lakáspiac is. Uniós összehasonlításban itt estek a legnagyobbat az otthonok árai az elmúlt évben: 17,8 százalékot veszítettek értékükből 2012-höz képest. Az elmúlt három évben több mint harmadával, 35 százalékkal esett a lakások értéke - derült ki az Európai Bizottság jelentéséből. A helyieknek egyszerűen nincs pénzük lakásvásárlásra, így ezen a piacon is csak a külföldiek megjelenése hozhat élénkülést.