Újra az összeomlás fenyeget - borulhat minden az EU-ban

Úgy tűnik, a görög kormánynak egy hét sem kellett ahhoz, hogy megszegje a Görögország hitelezőivel múlt kedden kötött megállapodását. Sem a márciusban, sem a júliusban esedékes adósságtörlesztésre nincs pénz, miközben az adóbehajtás a régi módon folyik.
Napi.hu, 2015. március 2. hétfő, 09:55
Fotó: Reuters

Európai tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az athéni kormány úgy akar bevinni több törvényjavaslatot a parlament elé, hogy nem konzultált erről előzetesen uniós partnereivel - jelentette az athéni ekathimerini.com hírportál. A Görögország, az EU és az IMF között egy hete megkötött megállapodásában a görögök megígérték, hogy egyeztetnek minden olyan intézkedésről, amely megváltoztathatja a költségvetés korábban elfogadott számait.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök televíziós nyilatkozatban jelentett be három törvényjavaslatot a hét végén, amelyeket a héten terjesztenek a törvényhozás elé. Az egyik megkönnyíti adósságuk visszafizetését azoknak, akik az államnak tartoznak - a korábbinál kisebb részletekben, hosszabb idő alatt törleszthetnek -, a másik védelmet nyújt a végrehajtási eljárás alatt álló ingatlanokban lakóknak az ellen, hogy elárverezzék lakásukat, a harmadik újraindítja az előző kormány idején bezárt állami televízióállomást, az ERT-t. (A döntést annak idején az ERT pazarló gazdálkodására hivatkozva hozták meg.)

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a donorok olyannak tekintik-e ezeket a változtatásokat, amelyekről Athénnak egyeztetnie kellett volna velük. Ugyanakkor az ekathimerini.com forrásai szerint aggodalmat kelt Brüsszelben a kommunikáció hiánya a görög kormány és az európai tisztviselők között.

Nincs pénz

Ez azonban csak a második azoknak súlyos gondoknak sorában, amelyek a görögök körmére éghetnek. A legsürgősebb teendő, hogy forrást találjanak a következő hónapok adósságtörlesztéseihez. Az első pakk az IMF 1,6 milliárd eurós követelése, amelyet márciusban kell átutalni. A kormánynak azonban oly annyira nincs pénze, hogy Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter már a nyári törlesztési gondokról beszélt.

Akkor az Európai Központi Banknak kellene 6,7 milliárd eurót kifizetni, ám Athén tárgyalni akar erről a hitelezővel. Talán nem kellene erről beszélnünk? Pedig fogunk - fogalmazott a görög pénzügyek irányítója. Ha lenne pénzünk, akkor fizetnénk. De ők is tudják, hogy üres a kassza - tette hozzá.

A donorok azonban úgy látják, hogy ezt a pénzhiányt kihasználhatják a görögök megszorongatására, a szerintük szükséges reformok kikényszerítésére. Itt az ideje, hogy nyomást gyakoroljunk az athéni kormányra - fogalmazott egyikük a görög hírportálnak.

Mézesmadzag

Az utóbbi megjegyzést erősítheti meg, hogy Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke elhúzta a mézesmadzagot a görögök orra előtt. A hitelezők már márciusban átutalhatják az EU-IMF mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletének egy részét, ha Athén elindítja a szükséges reformokat - idézte a politikust az MTI. Szerinte ezeknek a intézkedéseknek vannak olyan részei, amelyek megvalósítását már ma el lehet kezdeni. Ha ezt megteszik, akkor valamikor márciusban jöhet a pénz.

Az egyik lépés, amire Dijsselbloem gondolhatott, minden bizonnyal az adóbehajtás hatékonyságának javítása lenne. Egy most lezárult EU-IMF vizsgálat szerint ugyanis az adóhatóság továbbra is politikai befolyás alatt működik. Nem meglepő, hogy adóelkerülést lehetővé tevő kiskapuk továbbra is tárva-nyitva állnak az adózók előtt. Mindezt azzal álcázzák a népi játék résztvevői, hogy lázasan dolgoznak a bonyolult új jogszabályok alkalmazásán. Még ismert emberek, köztük az adóhatóság egyes tisztviselői is találnak módot jövedelmük egy részének eltitkolására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2015.03.03 07:30

@Zodiakus: nagyon jó, a Nyugat a szakadék szélén tántorog, Kelet pedig 1 lépéssel előbbre van :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2015.03.03 00:50

@na4:
Akkor a Te állításod szerint igaz a hír: nincs pénze a Görög kormánynak.
Nem fognak fizetni, ha nincs miből, ha nem teljesítik a választási igéreteiket, kezdődnek a tüntetések, és soha többé nem fog nekik hinni a nép.
Mint orbánnak, mert mióta kibukott a sok korrupció, a saját vagyona (37 milliárd készpénz) a szigete, a 600 milliós yachtja, miknek fotói 56 db kikerült a netre, a vezető társainak hihettelen meggazdafodása, a sok mutyi, ki hisz még mindig neki, és csak most jön egy kis izelitő a fekete levesből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.03.02 21:52

Nincs pénz? Na ne röhögtessenek. A görög bankokból a Syriza megválasztása óta több mint 60 milliárd euro-t menekítettek ki. Csak egy vagy két héttel ezelőtt egyetlen hét alatt 3 milliárd euro-t, ill. volt olyan hónap, amikor 20 milliárd (!) euro-t. A görögök komplett hülyének néznek mindenkit. Már évekkel ezeleőtt ki kellett volna rúgni őket. Szégyen, hogy az európai politikusok belemennek egy ilyen gumicsont játszmába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2015.03.02 20:06

@unnortodox: "nekünk miért nem engedik el a fele adósságot"
Miért, Magyarország gazdasága is a görögökéhez hasonló? Állítólag Magyarország jobban teljesít. A főnöke legalább is állandóan ezt gajdolja. Egyébként a görögöknek sem engedik el...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.02 15:01

nekünk miért nem engedik el a fele adósságot í,..ketttős -mérce !!! ..franciák-olaszok-portugálok-spanyolok-belgák nem tartják be a 3% alatti hiányt ,és a 60 %-os gdp arányos adósságot ,ezek az eurózóna követelményei ..kettős-mérce !!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html