Újraindultak a tárgyalások az EU és az USA között

Újabb forduló kezdődött hétfőn Brüsszelben az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokon, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kiterjedt elektronikus kémkedési tevékenységéről közzétett leleplezések nyomán Európában felerősödtek a tárgyalások felfüggesztését - sőt, beszüntetését - szorgalmazó hangok.
MTI, 2013. november 11. hétfő, 15:07
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió nevében Ignacio Garcia Bercero, amerikai részről pedig Dan Mullaney főtárgyaló csupán a tárgyaláskezdő kézfogás lefényképezésének idejére állt az újságírók elé, érdemi közlendőjük nem volt a tárgyalásokkal kapcsolatban. Ez a második tárgyalási forduló, amelynek az eredeti menetrend szerint októberben kellett volna lezajlania, de akkor egy időre az amerikai költségvetés rendezetlensége miatt a washingtoni kormányzat gyakorlatilag megbénult.

Az EU az egyre-másra kipattanó lehallgatási botrányok ellenére is folytatni kívánja a megbeszéléseket. Uniós tisztségviselők azt hangsúlyozzák, hogy a személyes adatok kezelésével kapcsolatos kérdésekben mindenképpen ragaszkodnak az európai előírások tiszteletben tartásához.

John Kerry amerikai külügyminiszter a múlt héten személyesen kérte az európai vezetőket, hogy ne futtassák zátonyra a tárgyalásokat, amelyek nyomán 800 millió fős szabadkereskedelmi térség jöhet létre a világ két kiemelkedően fejlett régiójában. Az Egyesült Államok és az EU együttesen a világ gazdasági értéktermelésének 40 százalékát adja, és 50 százalékkal részesedik a világkereskedelemből. Számítások szerint a jövő év végére tervezett megállapodás létrejötte, a kereskedelmet gátló akadályok lebontása esetén az uniós országok csaknem 120 milliárd eurót, az Egyesült Államok ennél valamivel kevesebb pénzt takaríthatna meg évente.

A most kezdett brüsszeli tárgyalási forduló péntekig tart, a következő pedig Washingtonban esedékes december 16. és 20. között.

HOZZÁSZÓLÁSOK