Ukrajna: így áll most a szavazás

Helyi idő szerint 15 óráig a választásra jogosultak 45,26 százaléka adta le szavazatát - közölte a Központi Választási Bizottság (CVK). A legmagasabb a részvétel eddig Dnyipropetrovszk megyében (50,9 százalék), a legalacsonyabb Kárpátalján (29,64 százalék) volt.
Dzindzisz Sztefan, 2019. április 21. vasárnap, 17:54
Fotó: Pixabay

Délután öt körül megnyílt végül az utolsó szavazókör is, a kelet-ukrajnai front mentén, a Donyeck megyei Lebedinszke településen, ahol reggel nem nyitott ki, mert a helyi választóbizottság nem kezdte meg a munkáját. A rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben - közölte még reggel Szerhij Knyazev országos rendőrfőnök. Elmondta, hogy országszerte több mint 150 tűzszerészcsoportot állított készenlétbe a rendőrség. Vasárnap több bombariadó is volt, köztük az egyik odesszai televízió épületében, a lvivi (lembergi) repülőtéren és vasútállomáson, kutatták, de sehol sem találtak robbanószerkezetet.

A rendőrség délutáni tájékoztatója szerint csaknem 940 bejelentést kaptak különböző választási szabálysértésekről. Tizenkét büntetőeljárást indítottak, ebből tíz esetben a szavazólap törvényellenes használata címén, két esetben pedig hamis bombariasztás miatt.

Közben Ausztráliában már meg is számolták az ott leadott szavazatokat. 99 ukrán szavazott, közülük 72-en Porosenkóra és 26-an Zelenszkijre.

HOZZÁSZÓLÁSOK