Ukrajna később kaphat IMF-hitelt

Nem biztos, hogy megkapja Ukrajna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) összesen 17 milliárd dolláros kölcsönének második részletét még az idén - mondta kedden Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter.
MTI-Eco, 2014. október 28. kedd, 15:31

Bár a vasárnapi parlamenti választáson az Európa-párti erők fölényes győzelmet arattak Ukrajnában, egy hónap is eltelhet, amíg kormányalakításra kerül sor. Olekszandr Slapak közölte: az IMF-küldöttség csak az új kormány felállása után látogat Ukrajnába, hogy megtárgyalja a 2014-es költségvetést. Nagyon valószínű, hogy 2015-re halasztják a második, 2,7 milliárd dolláros részlet átutalását - tette hozzá.

Az IMF-kölcsön késlekedése tovább súlyosbítja Ukrajna amúgy is nehéz gazdasági helyzetét. Ha jövőre is folytatódnak a kelet-ukrajnai szeparatistákkal folytatott harcok, nem kizárt, hogy további 19 milliárd dollárnyi extra segélyre lesz szüksége az országnak - az IMF-küldöttség látogatása során erről is dönt majd.

Kijev idén csak az Európai Unió 760 millió eurós segélyére számíthat, amelyhez további 2 milliárd eurót kért, hogy az állami gázipari vállalat, a Naftohaz fizetőképes maradjon a fűtési szezon végéig.

Az orosz-ukrán gázár-vita megoldása, a Kijev által fizetendő ár megállapítása miatt az érintett országok energiaügyi miniszterei és az Európai Bizottság szerdán egyeztet Brüsszelben. Az ukrán pénzügyminiszter nem bízik a megállapodásban. "Az a benyomásom, hogy az orosz fél nem akar tárgyalni. A felajánlott feltételek kritikán aluliak" - mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati államokat kérte fel arra, hogy segítsenek Ukrajnának kifizetni a gázszállítmányokat, mivel Kijev már így is 4,5 milliárd dollárral tartozik Moszkvának a tavalyi és idei szállítmányok után. Ukrajnának ebből 3,1 milliárd dollárt kell év végéig kiegyenlítenie, amely súlyos rést üt az ország mintegy 16 milliárd dollárt kitevő arany- és devizatartalékán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.10.28 16:35

@Borisz1106: Amit tudni lehet 9 hónapra elegendő a gáz tartalékunk.
De kitárazni nem lehet oly ütemben mint amekkora a fogyasztás.
Importra szükségünk lesz , akkor is ha kicsordúlnak a gáz tárolók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2014.10.28 16:28

@lauda: Remélem a gáztárolóink már állnak olyan szinten, hogy mi kibírjuk ezt a telet. Mert arról semmi kétségem, hogy az ukránok a tranzitgázhoz fognak nyúlni, ahogyan korábban is tették.
Erre válaszul az oroszok pedig elzárják a csapot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.10.28 16:21

Megtörtént a beetetés, most már meg is fagyhattók , és éhen is veszhettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html