A három politikus külön-külön tájékoztatta a nyilvánosságot a megbeszélések szerda reggel kezdődött újabb fordulójáról. Novak elmondta, hogy az orosz fél olyan javaslatcsomaggal érkezett, amely szerintük megfelelő alap lett volna a kompromisszumhoz. A többi között azt javasolták, hogy maradjon fenn az Ukrajnának 2010 óta nyújtott ezer köbméterenkénti 100 dolláros árkedvezmény.

Jurij Prodan viszont ismertette: Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy úgy módosítsák a szerződést, hogy az ár a piaci folyamatokat türközze, és arra az orosz kormánynak ne legyen befolyása. Prodan úgy vélte, a jelenlegi szerződés, valamint az orosz javaslat is "politikailag rögzített" árat tartalmaz, ezt pedig nem tudják elfogadni. Prodan kifejtette: azért utasítják el az oroszok 100 dolláros kedvezményre vonatkozó javaslatát, mert a kedvezmény bármikor, bármilyen okból megvonható. Az ukrán politikus ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a háromoldalú egyeztetések keretében sikerül méltányos megállapodásra jutni.

Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos arra az álláspontra helyezkedett, hogy a bármikor visszavonható kedvezmény nem jelent megfelelően stabil alapot ahhoz, hogy Ukrajna hosszabb távon tudjon tervezni az orosz gáz árával.

Alekszandr Novak azt is elmondta: a tavalyi év utolsó időszaka, vagyis az ukrán tiltakozások kirobbanása óta Ukrajna mintegy 1,4-1,5 milliárd dollár gáztartozást halmozott fel, összesen pedig június közepéig 2,5 milliárd dollár tartozása keletkezett. Ha Kijev jövő hétfőig nem rendezi tartozását, ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy csak annyi gázt szállítunk, amennyit Ukrajna előre kifizet - közölte Novak.

Oettinger tudatta: el kellene kerülni, hogy a gázszállítás leálljon, és Oroszország, pontosabban a Gazprom előre követelje a leszállítandó gáz ellenértékét Kijevtől, az ukrán Naftogaztól, ezért a következő 48 órában telefonon tartja majd a kapcsolatot kijevi és moszkvai partnereivel, hogy sikerüljön még hétfő előtt újra egy asztalhoz ültetni az érintetteket.

Moszkva 2010-től tavaly decemberig 385 dollárt kért Kijevtől ezer köbméter földgázért, majd decemberben újabb kedvezményt adott Viktor Janukovics ukrán elnöknek, miután az visszalépett az uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától. Így az ár ezer köbméterenként 268,5 dollárra csökkent. Viktor Janukovics február végén történt elmozdítását követően viszont Oroszország közölte: április 1-jétől ezer köbméterenként 485 dollárra emeli a gáz árát. Emiatt Kijev kilátásba helyezte, hogy az ügyben illetékes döntőbírósághoz fordul Stockholmban. A háromoldalú tárgyalásokon a múlt héten annyiban sikerült megállapodni, hogy amíg a tárgyalások tartanak, Moszkva nem állítja le a gázszállításokat, Kijev pedig nem kér döntőbíráskodást az ügyben. A megállapodás része volt az is, hogy júniusban Moszkva még nem kéri előre a gáz árát.