"Ultimátum Putyinnak? Na ne vicceljünk"

Senki sem beszélt, és senki sem beszélhet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ultimátumok nyelvén - szögezte le hétfőn Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, cáfolva azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Angela Merkel német kancellár minapi moszkvai látogatása alkalmával ultimátumot intézett Putyinhoz.
MTI, 2015. február 9. hétfő, 13:48
Fotó: Reuters

"Már mindent elmondtunk a tárgyalások hangneméről. Soha senki sem beszélt, és minden igyekezete ellenére nem is tudna beszélni az elnökkel ultimátumok nyelvén" - mondta Peszkov a Govorit Moszkva rádiónak nyilatkozva. Merkel és Francois Hollande francia elnök pénteken tárgyalt Moszkvában Putyinnal az ukrán válság rendezéséről. Előzőleg a német kancellár és a francia elnök Kijevbe látogatott, ahol Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélést.

Vasárnap a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - vezetői telefonon tárgyaltak egymással, és megállapodtak, hogy február 11-én Minszkben folytatják egyeztetéseiket.

Az RBK televízió a The Wall Street Journalra hivatkozva azt jelentette, hogy Merkel kancellár ultimátumot adott Putyin elnöknek. Az amerikai lap szerint Merkel állítólag orosz vállalatokat sújtó újabb szankciókat, illetve a számlabefagyasztással sújtott személyek névsorának kibővítését helyezte kilátásba, ha Moszkva a minszki találkozón nem fogadja el az új rendezési tervet. A büntetőintézkedések a hadiipart és esetleg a pénzügyi szektort érintenék.

Merkel, aki nyilvánosan ellenzi a Kijev részére történő fegyverszállítást, a lap szerint magánbeszélgetésben azt is kijelentette Putyinnak, hogy a béketerv elutasítása esetén Németország nem fogja akadályozni a halált okozó fegyverek Ukrajna részére történő szállítására vonatkozó amerikai terveket. Amerikai illetékesek tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök Angela Merkellel tartandó találkozójáig vár a fegyverszállításra vonatkozó döntés meghozatalával.

A BBC értesülése szerint Angela Merkel hétfőn tárgyal Washingtonban az amerikai elnökkel, és a megbeszélése egyik legfontosabb témája az ukrajnai válság rendezése lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

erdeinyuszi, 2015.02.10 07:12

Azé a hatalom aki a médiát ellenőrzi ! Tegyük fel lennének források amik közelebb vinnének a megoldáshoz ( persze valami szórványkép alkotás lenne ) -jönne a kérdés..-Forrás? -sajnos nincs feltéve a faccebuukra...hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.02.10 06:51

@v69zsolt: 21:03

Tisztelt Zsolt! Jakov Kedmi az izraeli speciális erők volt parancsnoka mondta -" Ha Ukrajna elhiszi a saját propagandáját akkor nagy bajban van! ( persze az Origo is megírta) "Nincs kétségem jó vastagon benne van mindenki" Az Ebesz elnöke monda nincs közvetlen bizonyítékunk az orosz fegyver szállításra-,de magyarázat nincs! Ha orosz (más) magánszemély fegyvert vesz a szakadároknak,a határőrizet szemet huny már más a helyzet...Ön szerint mennyi orosz identitású (ukrán állampolgár) katona viselt férfi menekült a keleti területekről Oroszországba?- kicsit fésülünk a kiképzésen,a család biztonságban van visszamennénk...Mozgósítás a szakadároknál önkéntes, máshol éjjel is próbálnánk..a Pentagon adminisztráció rájött, hogy az ("Usa") vastagon benne vannak,-ez nem azt jelenti, hogy az Usa kormány vesz részt benne.....Jó nagy katyvaz van ott...fehér-fekete aha persze..Sok szerencsét ( még a médiában szereplő ukrán hadsereget is legalább 3 részre kellene tagolni ) na mindegy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.09 21:56

@foldnyuzo: volt valami olyasmi Ukrajnában hogy "szabad választások". Kb. 10 éve ilyen választásokon választották a nyugatbarát Juscsenkót (azt most hagyjuk hogy ehhez meg kellett mérgeznie magát és erre hivatkozva megismételtetni a választást). Megválasztották 4 évre, nem tudta rendbe tenni az országot, nem volt megelégedve vele a lakosság, 4 év után leváltották és oroszbarát jelöltet, orosz orientációt választottak. Ez a jelölt sem volt túl sikeres, igazából végső elkeseredésében fordult az oroszokhoz, akik ajánlottak volna segitséget, csak persze nem ingyen. Akárhogy is, őt is le lehetett volna váltani szabad választásokon, nem is sok idő volt már hátra, de az ukánok, legalábbis a kijevi felheccelt és felfegyverzett csőcselék úgy döntött hogy nem bajlódik ilyen formaságokkal mint szabad választások. Hát, most megkapták a szabadságot, megkapták a Nyugatot, az EU-t. Szén, gáz, áram nincs, az ország államcsődben, iparilag vagy földrajzilag jelentős területei elcsatolva, az utolsó uncia aranytartalékot most viszik el az IMF héjái "kölcsönökért" cserébe, a maradék területen termelt mezőgazdasági termékeket már sem Oroszországba, sem az EU-ba nem tudják eladni, igaz az utóbbi soha nem is vette ezeket. Mindezt úgy érte el Ukrajna és az EU, hogy másfél éve az oroszoknak még legszebb álmaikban sem szerepelt bármilyen ukrán terület, ha igen, az esetleg évtizedek távlatában. Bravó!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.02.09 21:34

@Pluralista:
Na nehogy már az oroszok ártatlan bárányok lennének. Ha a látszat mellettük szólna ezt akkor sem hinném el. Felforgatták Ukrajnát, szervezték az orsz érdekek mentén gátlástalanul az eseményeket. Egy egykori birodalom maradványait szeretnék újra összefogni, uralni Ukrajnát meg az összes többi országot, amely kicsúszott ellenőrzésük alól. Putyin az egykori KGB főnök érti a dolgát.
szorítsunk, hogy a független Ukrajna sikeresen tudja megvédeni a szabadságát, és az összes az oroszok által letiport nemzet.
Aki az oroszokkal bratyizik sok mindent kockáztat, kerüljük őket amennyire lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v69zsolt, 2015.02.09 21:31

@Pluralista: Hát nem is tudom........valaki itt azt istenítette még nem is olyan régen, hogy a Mexikói öbölben repkednek az orosz vadászgépek ugye!!
De vissza térve Ukrajnára mit is keresnek szabadságon lévő orosz katonák egy másik ország területén, ha erre válaszolnál az nagyon jóóóóóóó lenne!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html