Uniós biztos: szomorú, hogy magas rangú politikusok kisebbségeket támadnak

A lengyel alkotmány, akárcsak az uniós jog, garantálja az egyenlő bánásmódot származásra, vallásra és nemi irányultságra való tekintet nélkül, éppen ezért szomorú, hogy magas rangú politikusok kisebbségeket támadnak, hogy politikai tőkére tegyenek szert - jelentette ki Vera Jourova demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos hétfőn, az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén az MTI tudósítása szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. június 15. hétfő, 22:35
Fotó: Getty Images

Az uniós biztos Andrzej Duda lengyel elnök egyik újraválasztási kampánybeszédében elhangzott szavaira reagált, miszerint az LMBT (leszbikus, homo- és biszexuális, transznemű) szexuális kisebbséghez tartozó csoportok törekvései a letűnt kommunizmuséihoz hasonlatosak.

"A kommunizmus idején a gyermekekre rákényszerítették az iskolákban a kommunista ideológiát. Ez bolsevizmus volt. Ma is (...) egy új ideológiát próbálnak gyermekeinkre rákényszeríteni, ez amolyan neobolsevizmus" - jelentette ki.

A június 28-i választáson újrainduló lengyel elnök programjának fontos része a hagyományos család védelme, ennek érdekében múlt szerdán egy úgynevezett Családvédelmi Chartát is aláírt, melyben többek között az eddigi családtámogatások megőrzését, valamint a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét ígérte.

Jourova elmondta, hogy a lengyel elnök szavai "zavarba hozták", mivel a kommunista Csehszlovákiában nőtt fel, és emlékei szerint a kommunista ideológia üldözött és elnyomott mindenkit, aki különbözött tőle. A mai politikusoknak felelősséget kell vállalniuk kijelentéseikért, mivel azoknak valós következményeik lehetnek - hangsúlyozta.

A lengyel emberi jogi szóvivőnek sem tetszett

Óva intett a homofób retorika kampánycélra való használatától Adam Bodnar lengyel emberi jogi szóvivő is hétfőn, arra a vitára reagálva, amely az elnökválasztási kampányban a hagyományos családfelfogás, illetve a melegjogi mozgalom (LMBT) és annak eszmei háttere körül alakult ki, miután Andrzej Duda államfő aláírta az úgynevezett Családvédelmi Chartát.

A dokumentum, amelyet múlt szerdán látott el kézjegyével a június 28-i választáson újrainduló Duda, többek között az eddigi családtámogatások megőrzését, valamint a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét ígéri - emlékeztet az MTI.

"Semmilyen körülmény, így egy választási kampány sem igazolhatja egy társadalmi csoport dehumanizálását vagy a homofób retorikát" - írta Adam Bodnar az interneten közzétett nyilatkozatában. Úgy látta: az LMBT-rövidítés nem ideológiát jelent, hanem "meghatározott nemi identitású embereket".

A családvédelem természetesnek tűnik

"A családvédelem (...) teljesen természetes dolognak tűnik" - jelentette ki ezzel szemben hétfőn Radoslaw Fogiel, a Duda jelöltségét támogató kormánypárt, a PiS szóvivője. Arra reagált, hogy az elnököt az ellenzéki jelöltek, valamint a külföldi sajtó egy része az LMBT-ről szóló kijelentése kapcsán a társadalmi konfliktusok szításával, a homoszexuális személyek hátrányos megkülönböztetésével vádolták meg.

Fogiel szerint a Családvédő Charta "nem sérthetett meg senkit", az erre hivatkozó negatív reakciók pedig manipuláción alapulnak, és "lénygében kihasználják a bizonyos nemi identitású személyeket a politikai harcban". Az emberi személyiség korlátozása "kizárólag a szexualitás témájára, bántó" - tette hozzá a szóvivő.

Mit mondott Duda?

Duda szerdán, utalva a lengyel alkotmányban foglalt felfogásra, amely egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg a házasságot, megengedhetetlennek nevezte, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe. "Ilyen megoldást nem lehet bevezetni, ez idegen ideológia" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy a gyermekeket védeni kell az LMBT-ideológiával szemben, a szülők joga pedig az, hogy maguk döntsék el, milyen szellemben nevelik őket. Ezzel arra utalt, hogy fő elnökválasztási riválisa, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester tavaly meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés olyan formáit vezette volna be, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekeknél.

A beszédét követő bírálatokra reagálva, Duda egy szombati kampánygyűlésén aláhúzta: az LMBT-mozgalomnak és ideológiájának alakulása nyomon követhető a történelemben, ezt a tényt tagadva most egyesek "arról próbálnak meggyőzni minket, hogy nem ideológiájáról, hanem (konkrét) emberekről van szó".

Vasárnapi Twitter-bejegyzésében pedig Duda a kampánybeszédeiben elhangzott, vitatott kijelentéseiről beszámoló külföldi sajtóhoz, egyebek között a Reuters és az AP hírügynökséghez fordulva azt írta, hogy szavait összefüggésükből kiragadva idézték. Aláhúzta: ő is a sokszínűség és az egyenlőség híve, ugyanakkor "a tolerancia ürügyén nem szabad semmilyen kisebbség meggyőződését a többségre rákényszeríteni". Rámutatott: az LMBT-mozgalommal és annak ideológiájával a homoszexuálisok egy része sem azonosul.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.06.16 08:01

Cselekedni kéne végre, , menjenek a búsba az Unióból. ezek fasiszták, dva bratnki, kifelé az Eu ból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.15 23:18

@OV: megint nem sikerült kiváltanod a szóf..sásgátló tablettádat, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.06.15 23:16

Kedves na4!
Ha elolvasta volna a cikket rájöhetettt volna, hogy a SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI SZAVAZATSZERZÉS ellen emeltek szót: kvázi az ellen, hogy politikusok oly módon szerezzenek szavazatokat, hogy MÉG AZ ALKOTMÁNYOS JOGOK ELLENÉBEN is kisebbségek ellen-így a melegek ellen- hangoljanak, és szítsanak gyűlöletet!
Tudom: az ember gyarló-és feledékeny: ha emlékszik ano Trump hatalomre kerülése előtt elő kampányában a melegek ellen hangolt, így próbált a szélsőséges KONZERVATÍV szavazókat meggyőzni...majd LÁSS CSUDÁT: kampánystábja érzékelve, hogy a "meleg " szavazó is szavazó, és meg kell győznie, hogy az ULTRA KONZERVATÍV Trump hatalomra jusson: már békülékenyebb hangot ütött meg...hát kedves na4! : így múlik el a világ dicsősége :)))...így válik egy árja mélynemzeti politikus a SZAVAZATÉRT CSERÉBE "melegjogi aktivistává"...tudja a politikus OLDALTÓL FÜGGETLENÜL mindenre képes, hogy hatalomra jusson :)))úgyhogy még ne igyon annyira medve bőrére :)))
De:
ha OBJEKTÍVE nézzük MÉG MAGYAR KUTATÁSOK is IGAZOLJÁK AZON TÉNYT, hogy FELNÖVEKVŐ FIATAL GENERÁCIÓK(elsősorban a 2000 után születettek) már SOKKAL ELFOGADÓBBAK ezen kisebbségek felé: és EGYÁLTALÁN NEM ZAVARJA ŐKET!
..és ez jóóóó!
Az idős generációk (lásd fideszes kádári érába szocializálódott nyugdíjasok) meg (sajnos)úgyse élnek már sokáig...így ahogy a jó öreg mondás tartja: MAJD A MÚLŐ IDŐ EZT IS ELDÖNTI, MEGOLDJA!
Addig meg lengyel barátaink ide, árja ultrakonzervatív turul magyar választó oda: ki kell várni, amíg ők kihalnak..és a kisebbségi jogok érvényre jutnak/juthatnak :)))
A miheztartás végett:
3 gyermek boldog szülője vagyok...de mindenfajta kisebbségi jog számomra demokratikus alapjog...ettől még nem vagyok meleg...max "hülye libsi" :)))...de hát ennél több is veszett Mohácsnál, igaz kedves na4! :)))
Szép estét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.06.15 22:44

A LMBT - sek tombolhatnak a négy fal között, de a hajlamaikat ne akarják a többségre tolni. Proudly hetero.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html