Az Egyesült Királyság elvárhatja a családi támogatások és a gyermekek után járó adójóváírás kedvezményezettjeitől, hogy rendelkezzenek a szigetországban való tartózkodás jogával, más szóval a külföldiek egy részétől joggal tagadhatja meg ezt - derült ki az Európai Bíróság döntéséből, amelyet a BBC ismertetett.

A testület azzal indokolta határozatát, hogy bár ezzel hátrányosan megkülönböztetik az országban élők egy részét - a brit állampolgárokkal szemben, akiket alanyi jogon megillet a tartózkodás joga -, ám Nagy-Britannia költségvetésének védelme érdekében indokoltan érvényesítheti ezt a korlátozást.

Mindenkinek igaza van

A bíróság döntése jól jött a jövő heti függetlenségi népszavazáson a Remain mellett kampányolóknak. Egy ezzel ellenkező határozat nagy blamázs lett volna, mert azt bizonyította volna, hogy a szigetországba érkező vendégmunkások minden további nélkül felmarkolhatják az ottani családtámogatásokat.

Ezért a maradáspártiak táborában nagy fellélegzés követte a döntés nyilvánosságra kerülését. Catherine Beader liberális demokrata képviselő szerint világossá vált, hogy Nagy-Britannia egyszerre tarthat fenn egy korrekt bevándorlási rendszert és maradhat tagja a közös európai piacnak.

A Leave mellett érvelők viszont annak bizonyítékát látják a bírósági döntésben, hogy a senki által nem választott Európai Bíróságnak joghatósága van a brit belső ügyeket érintő kérdésekben. A következő jogi csetepatéban akár a szigetország érdekeivel ellenkező döntést is hozhatnak.

Nem változik

A mostani határozat nem változtat azon a jogi kereten, amelyet David Cameron miniszterelnök az év elején kialkudott az EU-val, mert egy korábbi ügyről van szó. A kormányfő meg akarta akadályozni, hogy a Nagy-Britanniába érkező kelet-közép-európai bevándorlók hazautalják az országukban megszerezhetőnél jóval magasabb brit gyermektámogatásokat.

Erre ingerült reakciókat kapott az EU keleti tagjaitól, amelyek szerint a felvetés diszkriminatív az állampolgáraikkal szemben. A kompromisszum értelmében vendégmunkások csak a saját országuk árviszonyaihoz illeszkedő családtámogatásokat utalhatnak haza. Ez a szabály 34 ezer jelenlegi kérelmezőre és a 2020-tól érkező új vendégmunkásokra lesz érvényes.