Üres az államkassza a választások előtt

Ivan Pilny kedden hivatalba lépett cseh pénzügyminisztert kellemetlen meglepetés érte: elődje, Andrej Babis nem hagyott pénzt a költségvetésben. Csehországban így vagy úgy, de még az idén választások lesznek. Akár két hónapon belül előrehozott, vagy októberben rendes szavazást írnak ki.
Szabó Dániel, 2017. június 6. kedd, 16:01
Fotó: AFP

Ez volt az első kormányülésem. Itt állok üres kezekkel, de szeretnék mondani két dolgot. Először is valahogy, valamiért üres az államkassza. A jó hír, hogy a kormány azt mondta és úgy döntött, hogy egyszerűen nem fogad be újabb módosításokat az idei büdzséhez - idézi a frissen kinevezett cseh pénzügyminisztert, Ivan Pilnyt a Forum24.

A szakembert két hete nevezte ki Milos Zeman államfő, miután május elején javasolta Andrej Babis menesztését Bohuslav Sobotka kormányfő. Kérését azzal indokolta, hogy a pénzügyminiszter ellen adócsalás miatt nyomoztak. Zéman az ügyben Babis pártján állt, ezért Sobotka bejelentette, hogy kormánya lemond. Erre végül nem került sor, a kormányzó szociáldemokraták és Babis pártja egyezkedni kezdtek a koalíció fenntartásáról, hogy előrehozott választás nélkül letudják az októberig hátralévő időszakot, amikor egyébként is választás lenne.

A kormánypártoknak valóban kellemetlen Babis személye: az év elején abból volt botrány, hogy a pénzügyi tárcavezető áttolta a parlamenten az összeférhetetlenségi törvény módosítását, mely lehetővé tette volna, hogy állami és uniós támogatásokat kapjanak média- és agrárcégei. Az ellenzék a legfelsőbb bíróságnál is megtámadta a jogszabályt, a szociáldemokraták pedig jelezték, hogy nem védik meg a lex Babisként emlegetett priváttörvényt. Így a milliárdos végül papíron megvált a cégeitől és egy alapítványnak adta át érdekeltségeit.

Babis egyébként jelenleg a második leggazdagabb cseh állampolgár és a Forbes 2017-es listáján is szerepel, méghozzá az 564. helyen 3,4 milliárd dolláros vagyonnal. Andrej Babis a kormánykoalíciós ANO mozgalom elnöke, Pilny szintén tagja a mozgalomnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK