Ursula von der Leyen tisztségének jóváhagyására szólított fel Tusk

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.
K. Kiss Gergely, 2019. július 4. csütörtök, 13:44
Fotó: AFP

Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének. Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél.

"Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselőtestületet a döntése meghozatalakor" - idézi az MTI.

A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született. Egyesek szerint az Európai Parlament jelenti a valódi európai demokráciát, mások szerint viszont épp az Európai Tanács, a tagállami vezetők erős demokratikus felhatalmazása miatt. Valójában azonban nincs sok értelme az ilyen vitáknak, ugyanis mindkét intézmény demokratikus - mondta.

Kiemelte, hogy időben sikerült tető alá hozni a tisztújítási kompromisszumot, sokkal gyorsabban, mint legutóbb, öt évvel ezelőtt.
Az EU-párti erők közül a jóváhagyást illetőleg leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európának a hasznára válna.

Ursula von der Leyen kevesebb mint 24 órával a kiválasztása után, szerda délután Strasbourgba látogatott, ahol részt vett az Európai Néppárt frakcióülésén, s egyéb megbeszéléseket is folytatott, csütörtökön pedig a szülővárosában, Brüsszelben tölti a napot, ahol többek között Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel fog tárgyalni.

"Tisztában vagyok vele, hogy el kell nyernem, ki kell érdemelnem az Európai Parlament bizalmát, és ezért segítséget kérek abban, hogy egy csapat lehessünk" - mondta sajtóhírek szerint a tárcavezető a néppárti képviselőknek. Szerdai találkozójukról Juncker a Twitteren számolt be, "igazi európainak" nevezve von der Leyent.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.07.04 14:30

"A célom az Európai Egyesült Államok ? a mintát az olyan föderális államok jelentik, mint Svájc, Németország és az USA"
Orbán meghülyült, vagy valamilyen csövet nyomtak a fejéhez?
Vagy OV. szimplán egy prosti? Szerintem hülye prosti!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.04 14:10

Tusk egy hülye. Múltkor még Timmermanst javasolta. Von der Leyen kétes alak. Hadügyminiszterként lezüllesztette, és szétzilálta a német hadsereget, Merkel talpnyaló, sokmillió euro-t tapsolt el tanácsadó cégeknek szófosásra, korrupció lengi körül, a németek teljesen ki vannak akadva rá. Vagyis nem sok jóra számíthatunk vele. Valószínűleg taktikai okok miatt javasolták:

- így sikerült távol tartani a méghülyébb Timmermans-t
- borul a német GroKO: az SPD, a szocik már anyáznak, és kilépésre készülődnek.

Az egész brüsszeli színház eléggé hányinger keltő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html