Egy hét sem kellett Biden első botrányszagú ügyéhez

Joe Biden az USA új elnöke még a választási kampány alatt szelíden figyelmeztette öccsét, Franket, hogy vigyázzon mit csinál, például milyen üzleteket köt, mert ha ő lesz az elnök, vadászni fognak a Biden család minden etikailag kétséges lépésére. Könnyen lehet, hogy falra hányt borsó volt a figyelmeztetés.
Komócsin Sándor, 2021. január 30. szombat, 19:45
Fotó: Getty Images

A tavalyi amerikai elnökválasztási kampány alatt valamikor Joe Biden azzal fordult öccséhez, Frankhez, hogy "Az isten szerelmére vigyázz magadra, ne keveredj bele olyasmibe, ami elsősorban neked okozhat kárt!" Ezzel arra figyelmeztette testvérét, hogy ha elnökké választják, akkor egész családjának minden lépését, különösen üzleti ügyeit nagyítóval fogják figyelni politikai ellenfelei és a média. A Politico informátora szerint, aki beszámolt az esetről, az akkori demokrata elnökjelölt félig viccesen, félig komolyan beszélt öccsével.

Joe Biden megjegyzése jól mutatja, hogy tart családtagjai esetleges botlásától. Úgy látja, hogy testvérei vagy gyermekei üzleti ügyei - amelyek etikailag elfogadhatatlanok lennének, ha kihasználnák, hogy ő az Egyesült Államok elnöke - alááshatják elnökségének azt az üzenetét, miszerint helyreállítja a Fehér Ház feddhetetlenségét. Ezért aztán kisebb bombaként robbant, hogy Frank Biden már bátyja beiktatásának napján megjelent egy ügyvédi iroda hirdetésén testvérére utaló idézettekkel.

Ejnye-bejnye

Frank Biden vezető tanácsadója a floridai Berman Law Group ügyvédi irodának, amely hirdetést tett közzé január 20-án a Daily Business Review című helyi lapban, amelyben floridai cukornádvállalatok elleni fellépését reklámozta. A hirdetésen látható volt Frank Biden fotója, mellette idézetekkel, amelyekkel éppen hivatalba lépő testvéréhez fűződő kapcsolatáról beszél. Családjuk neve jól láthatóan megjelent - adta hírül a CNBC.

A hirdetés azt sugallta, hogy az iroda azért alkalmazta Frank Bident, mert arról ismert, hogy érzékeny a szociális és a környezetvédelmi kérdések iránt. Az idézet szerint Biden bátyja, az új elnök tudja, hogyan kell másokat meghallgatva, előítéletek nélkül tisztázni a vitás kérdéseket. Miután a CNBC kérdőre vonta Frank Bident a reklámról, e-mailban azt írta, hogy soha nem akarta arra használni az elnökhöz fűződő testvéri kapcsolatát, hogy ügyfeleket szerezzen az ügyvédi irodának. Emellett soha nem lobbizott vagy adott megbízást a kormánynál lobbizó cégeknek.

A Berman Law Group azt hangsúlyozta, hogy Frank Bidennel régóta dolgoznak együtt, tanácsadójuk mindig a szociális igazságosság bajnoka volt, aki fellépett a kisembereket elnyomó nagyvállalatokkal szemben. A Fehér Ház hivatalosan nem reagált, egy ott dolgozó tisztviselő a CNBC cikkének megjelenése után azt mondta, az elnök családi nevének soha, semmilyen hirdetésben nem szabadna feltűnnie, mert az azt sugallja, hogy támogat valamilyen privát üzleti tevékenységet.

Irgum-burgum

Mindennek tükrében a Politico úgy találta, hogy Frank Biden nem igazán hallgatott bátyja említett figyelmeztetésére, és az elnöki beiktatás után egy héten belül sikerült gyanúba keverednie azzal, hogy túlságosan erős üzleti érdeklődést mutat. Együtt említik a nevét John Morgan ügyvédével, akinek szintén van egy irodája és a Demokrata Párt ismert támogatója. Morgan elmondása szerint tavaly kezdett Frank Bidennel üzleti lehetőségekről beszélgetni, ám egyelőre semmibe sem vágtak bele együtt. Emellett Morgan nem lobbizik a szövetségi kormánynál semmilyen ügyben.

Az elnök öccsének régi üzleti partnere, Joe Abruzzo szintén részt vett előzetes megbeszélésekben, amelyek John Morgannal és Frank Bidennel közös üzletek lehetőségéről szóltak, ám kilépett ezekből, miután megválasztották egy köztisztviselői tisztség ellátására. Abruzzo szerint Bident évek óta elárasztják az ajánlatok, amelyek főként az oktatással és szociális ügyekkel kapcsolatosak. John és Frank barátok, így nem meglepő, hogy üzletről is társalognak.

Nahát-nahát

Bár eddig semmi kifogásolni való nem történt (az említett reklámon kívül) az elnök környezetében visszhangot vert Frank Biden erős üzleti érdeklődése. Donald Trump, az új elnök ellenfele az elnökválasztási kampány alatt éppen családjával támadta Bident. Trump szerint az új elnök fia, Hunter jól csengő vezetéknevét kihasználva bonyolódott bele Ukrajnában zavaros üzleti ügyekbe. A vádat nem tudta bizonyítani, de Biden imázsának rombolására azért jó volt az ügy.

Egy az elnök környezetéhez tartozó informátor azt mondta a Politicónak, hogy kampánytisztviselőktől, floridai lobbistáktól, washingtoni bennfentesektől kap hívásokat, akik hallottak Frank Biden üzleti érdeklődéséről. Úgy vélik, az előzmények, a családot ért vádak tükrében tartózkodnia kellene ettől. Magyarán hallgatnia kellene bátyjára, aki időben figyelmeztette, hogy nagyon oda kell figyelnie mit csinál, amíg Joe Bidennek hívják az USA elnökét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2021.02.18 16:16

Az egész USA maga a botrány !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2021.02.18 14:39

@Elhetetlen: "Megfogtál, én nem tudom, hogyan fogadhatott bárkit a fehér házban Biden, mivel csak kicsivel több, mint egy hete van ott"

Alelnök volt 8 évig te jólértesült, úgy!!! :D:D:D:D

A többi megállapításod hasonló színvonalat képvisel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2021.02.03 10:32

@Elhetetlen: Mi van nyanya? schwartz seggnyalása után még a pedofil vénembert is lepippantanád? Sajnos az ilyen beteg, vén kriptaszökevényeket már nem engednek a blankolt farkuk közelébe, akármennyire is vágysz rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2021.02.02 01:39

@Nyugatos_szolasszabadsag: Megfogtál, én nem tudom, hogyan fogadhatott bárkit a fehér házban Biden, mivel csak kicsivel több, mint egy hete van ott. De te jól értesült vagy, biztosan tudod. *** Hunter Biden üzlettársa mindig csakis azután kötött üzletet Ukrajnában, miután a fehér házban fogadta Szenilis Joe.***. Szerinted mit is tudott ígérni egy hatalmon nem levő ember? Na, nem számít, már akkor is ő korrumpálta Amerikát, szerinted. Logikus. *** Azt nem értem, hogy kapott biztonsági átvilágítást ez a vén szélhámos.***. Valószínű, hogy tisztábban, mint Ghaith Pharaon, akinek csak nem volt ujjlenyomata, ahogy Lázár Jánosnak sincs, ezért nem tudták azonosítani. De vicces! A többi adat semmit nem mondott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2021.02.02 00:32

@Elhetetlen: "Nem neki voltak ukrán ügyei"

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... Rossz válasz! Kedves Devon Archer, Hunter Biden üzlettársa mindig csakis azután kötött üzletet Ukrajnában, miután a fehér házban fogadta Szenilis Joe.
És Hunter emailjeiből is kiderül, hogy a Nagy Embernek mindenből le kell adni a százalékot. Aztánmeg panaszkodik a rokonainak, hogy úgy nehezen tartja fenn a családot, hogy a fater mindig lenyúlja a pénze felét.
Azt nem értem, hogy kapott biztonsági átvilágítást ez a vén szélhámos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html