Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Alig várom, hogy lássam önt a január 29-i rendezvényen a képviselőházban" - írta az elnök. "Nagyon szomorú lenne országunknak, ha az Unióról szóló beszéd nem a szokott időben, az előre eltervezett menetrendnek megfelelően, és ami nagyon fontos, nem a megfelelő helyen hangozna el".

Az Unió állapotáról szóló évértékelő beszédet a mindenkori amerikai elnök a házelnök formális meghívására és a törvényhozás két háza által erről megszavazott határozat után tartja meg - emlékeztet az MTI. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök azonban a múlt héten azt javasolta, hogy halasszák el az évértékelőt mindaddig, amíg nem oldják fel a részleges kormányzati leállást.

Ezt azonban a Fehér Ház és a Republikánus Párt az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeinek megszavazásához köti. A Trump által szombaton előterjesztett kompromisszumot - amely a határfal építése fejében a fiatal illegális bevándorlókat védő program meghosszabbítását ígérte - a demokraták elutasították.

Nancy Pelosi és hivatala először nem reagált Donald Trump levelére, az egyik demokrata párti képviselő, a New York-i Hakeem Jeffries azonban azt nyilatkozta újságíróknak: nem valószínű, hogy az évértékelőre sor kerülhet a kongresszus épületében.

Trumpot levélben tájékoztatták

Szerdán délután Nancy Pelosi levélben tájékoztatta Donald Trumpot arról, hogy hivatalosan elhalasztja az évértékelő megtartását a kongresszusban, amíg a teljes kormányzati munka újra nem indul. Mint írta: a képviselőház "nem vesz fontolóra" annak a határozatnak a megszavazását, amely felhatalmazná az elnököt az Unió állapotáról szóló üzenete elmondására a kongresszusban mindaddig, amig a kormányzati leállás nem szűnik meg.

"Nem vagyok meglepve" - mondta Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök szerint "szégyenletes", amit a demokraták tesznek.

Pelosi a halasztást szorgalmazó korábbi javaslatában arra hivatkozott, hogy mivel a kongresszus biztonsági szolgálatának alkalmazottai sem kapnak fizetést a részleges kormányzati leállás miatt, ezért nem garantálható a rendezvény biztonsága. Donald Trump kedden este levélben kapott biztosítékot az illetékes szolgálat vezetőjétől a biztonságra.

Lesz pénz, de nem falra

A fal építése miatti vita rendezésére és ezzel a részleges kormányzati leállás megszüntetésére szerdán a képviselőház harmadik legfontosabb demokrata párti politikusa, James Clyburn kompromisszumos javaslatot tett. Eszerint a demokrata képviselők megszavaznák a fal építésére kért 5,7 milliárd dollárt, csakhogy ebből a kormányzatnak nem falat kell építenie, hanem a határ biztonságát erősítő eszközöket, berendezéseket kell vásárolnia. A Clyburn megfogalmazta javaslat szerint drónokat, röntgen-átvilágító berendezéseket, különleges érzékelőket és még több határőrt kell munkába állítani. Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője szerdán szintén "további jelentős összegek" megszavazását helyezte kilátásba.

A szenátusban egyébként csütörtökön szavaznak két olyan kompromisszumos javaslatról is, amely a megoldaná a határfal és a részleges kormányzati leállás ügyét is. Elemzők szerint az ötödik hetébe lépő részleges leállás máris többe került az amerikai gazdaságnak, mint a déli határon építendő falra kért összeg.

Sok vállalat vezetője aggodalmát fejezte ki, hogy a részleges leállás lassítja a normális munkát. Észak-Karolinában például egy bíróság úgy döntött, hogy az olajcégek engedélyeit a részleges leállás idején nem adhatják ki. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak szakszervezete azt közölte, hogy munkatársaik távolléte miatt veszélybe kerülhet az FBI terrorelhárítási munkája is.