2,2 százalékkal nőttek az árak az USA-ban

Az elemzői várakozásokkal hajszálpontosan megegyező mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban novemberben - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. december 12. szerda, 20:49
Fotó: Pixabay

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala szerdán közölte, hogy éves összevetésben 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak novemberben. Elemzők is 2,2 százalékot vártak az októberben mért 2,5 százalék után.

Havi összehasonlításban nem változtak a fogyasztói árak novemberben. Elemzők is stagnálásra számítottak az októberi 0,3 százalékos emelkedés után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció havi összevetésben 0,2 százalékkal nőtt, csakúgy mint októberben. Éves szinten 2,2 százalékon állt a maginfláció novemberben, emelkedett a előző havi 2,1 százalékhoz képest. A tényadatok összhangban állnak a várakozásokkal.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal, az energiáé pedig 3,1 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok 5,0 százalékkal, a fűtőolaj pedig 16,százalékkal drágult. Havi összehasonlításban az élelmiszerek 0,2 százalékkal drágultak, míg az energiaárak 2,2 százalékkal csökkentek.

A friss inflációs adatok valószínűleg nemigen változtatnak azokon a várakozásokon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve folytatja a fokozatos kamatemelési politikáját, és decemberi ülésén minden bizonnyal ismét kamatot emel, idén immár negyedjére.

HOZZÁSZÓLÁSOK