Amerika forrong - a düh viheti az embereket a szavazóurnákhoz

Az amerikaiak forronganak - derül ki a Reuters és az Ipsos által készített közvélemény-kutatásból, amely szerint a düh fogja az amerikaiakat az urnákhoz vezetni a november 6-i időközi választáson.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 24. szerda, 20:20
Fotó: MTI/AP

A közvélemény-kutatást augusztus 17. és október 7. között készítették és arra kérték a megkérdezetteket, hogy értékeljék az érzelmi reakciójukat - egyebek mellett a dühük, keserűségük, aggodalmuk, félelmük, reményük, megkönnyebbülésük és elégedettségük mértékét - Donald Trumppal, a hírmédiával, a bevándorlással, a legfelsőbb bírósággal és számos egyéb kérdéssel kapcsolatban.

Ebből kiderült, hogy a republikánusok a legdühösebbek azért lennének, ha a Kongresszus Trump ellen kezdeményezné az elnök elmozdítását célzó, úgynevezett impeachment eljárás elindítását, de legalább ennyire mérgesek lennének azért, ha papírok nélkül illegálisan az USA-ba érkező bevándorlók tartósan próbálnának az Egyesült Államokban élni. A republikánusok körében a top 3 legdühítőbb dolog között szerepel még a nagy médiacégek hírszolgáltatása is.

A fentiek mellett e pártszimpatizánsokat közepesen dühíti az, ahogy a Szenátus Brett Kavanough, a Donald Trump által jelölt főbíró ügyét kezelte, illetve a Robert Mueller által vezetett különleges bizottság eljárása, amely Trump egykori kampánycsapatának oroszokkal való esetleges összejátszását vizsgálja.

Ezzel szemben a demokraták leginkább azt tartják dühítőnek, hogy az amerikai-mexikói határon az amerikai hatóság emberei a menedékkérők esetében elválasztják egymástól a szülőket és a gyerekeiket. E pártszimpatizánsok körében a top 3 legdühítőbb dolog között szerepel még az oroszok esetleges beavatkozása az amerikai választásokba - amelyet a Robert Mueller-féle különleges bizottság vizsgál -, illetve Trump elnök személye. Emellett a demokratákat is dühíti (még a republikánusoknál is jobban) Kavanaugh főbírójelölt ügyének kezelése, de az az irány sem tetszik nekik, amerre az ország tart.

A nemek megoszlása tekintetében az rajzolódott ki a közvélemény-kutatásból, hogy a demokraták körében a nők szinte minden, a kérdőívben szereplő kérdésben dühösebbek voltak a férfiaknál, míg a republikánusok körében ez pont fordítva volt.

A korosztályi megoszlást tekintve természetesen minden korosztályt más bosszant. A demokraták esetében az Y-generáció tagjai az 55 évnél idősebb generációnál sokkal kritikusabbak a mainstream médiával szemben, de egyébként leginkább az amerikai-mexikói határnál a menedékkérő gyerekek és a szülők szétválasztása bosszantja őket.

A fiatal republikánusokat az 55 és ennél idősebb korosztálynál jobban bosszantja az USA-Mexikó határnál a gyerekek és szülők szétválasztása, illetve Donald Trump elnök, de még az is, amerre az ország tart. Az idősebb republikánusok viszont leginkább azért lennének dühösek, ha Trump elnök ellen impeachmentet indítványoznának, de a legbosszantóbb dolgok között van az illegális bevándorlók érkezése és letelepedése, valamint a mainstream média hírtálalása.

Az iskolázottság tekintetében a legtöbb esetben a képzettebb embereket inkább a politikai ügyek bosszantják. A republikánusok esetében a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők az illegális bevándorlás miatt voltak dühösebbek a diplomásoknál, míg a demokraták körében a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők a média hírtálalása kapcsán voltak dühösebbek a magasabb iskolai végzettségű társaiknál.

További részleteket itt talál.

HOZZÁSZÓLÁSOK