A vártnál kevésbé nőttek a személyi jövedelmek az USA-ban decemberben

Decemberben a vártnál kevésbé emelkedtek a személyi jövedelmek, a vártnak megfelelő mértékben nőttek a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteki közleménye alapján - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 31. péntek, 15:38
Fotó: Getty Images

A BEA kimutatása szerint a személyi jövedelmek 0,2 százalékkal emelkedtek decemberben az előző havihoz képest az Egyesült Államokban. Novemberben 0,4 százalék volt a havi növekedés a felülvizsgált és lefelé módosított adatok alapján. Az előzetes novemberi adat 0,5 százalék növekedést mutatott. A piac 0,3 százalékos növekedést várt decemberre.

A személyes kiadások a várakozásoknak megfelelő 0,3 százalékkal növekedtek decemberben az előző havihoz képest. Novemberben 0,4 százalék volt a havi növekedés.

Az amerikai bruttó hazai termék mintegy kétharmada a lakossági fogyasztás adja. A csütörtökön publikált GDP-növekedéssel együtt közzétett adatok alapján a lakossági fogyasztás növekedési üteme az év utolsó negyedében évesített 1,8 százalékra lassult a harmadik negyedévi 3,2 százalékról.

HOZZÁSZÓLÁSOK