Az USA-ba költözhet a Lenin-mauzóleum

Úgy tűnik, az orosz forradalom atyja, egyben a Szovjetunió alapítója, Vlagyimir Iljics Lenin nem nyugodhat békében a moszkvai Vörös téren lévő mauzóleumában. A legfrissebb hír, hogy lenne érdeklődés az építmény átköltöztetésére az USA-ba.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 17. csütörtök, 18:48
Fotó: Getty Images

David Datuna 46 éves gerogiai (grúziai) születésű performansz művész bejelentette, hogy meg akarja vásárolni a Lenin-mauzóleumot benne a bolsevik államalapító vezér bebalzsamozott holttestével, hogy áttelepítse az Egyesült Államokba - adta hírül a Moscow Times. Datuna sokkolta a világot, amikor tavaly a miami Art Basel kiállításon egyszerűen megette Maruizio Cattelan Comedian című alkotását, ami nem volt más, mint ragasztószalaggal a falra ragasztott banán.

Amikor ezt a performanszot megejtette, a Comedian 120 ezer dollárt (közel 37 millió forint) ért. A moszkvai Vörös téren lévő Lenin-mauzóleum iránti vételi szándékát a közösségi médiában jelentette be. Az építményt Washingtonban állíttatná fel. Terve mellett azzal érvelt, hogy Oroszország és az USA éppen ellentétes úton halad a társadalmi változásban.

CCCP - USA

Míg az előbbi 1991-ben lezárta a szovjet korszakot, s ezzel a szocialista rendszerrel való kísérletezést, addig az USA-ban éppen most mozdul el a szocialista ideálok felé. Ezért ma az a szimbólum, amit Lenin képvisel jobban illik az Egyesült Államokhoz, mint Oroszországhoz. Természetesen az orosz kommunisták válasza nem váratott magára.

Gennagyij Zjuganov, a Kommunista Párt elnöke kijelentette, hogy a mauzóleum, akárcsak a többi szovjet ereklye szent. Az amerikaiak ápolják a saját kulturális örökségüket, az oroszok pedig majd foglalkoznak a magukéval. Ha tetszik le is rombolhatják a szobraikat, ahogy barbár módon Kolombuszéval tették - célzott arra, hogy a Black Lives Matter tiltakozások keretében több olyan emlékművet eltávolítottak, amelyek Amerika gyarmatosításával voltak összefüggésben.

A Lenin-mauzóleum a napokban került a figyelem középpontjába azzal, hogy az orosz építészek szövetsége pályázatot akart kiírni más célú hasznosítására, miután a bolsevik vezért normálisan eltemették volna. E tervről letettek, miután életveszélyes fenyegetésekkel színezett tiltakozóhullámot váltott ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.09.17 19:19

@europeer: Ettől még nem lesz kommunista. Mindenesetre jót fogok nevetni, ha ez megtörténik. Az USA akkor lesz kommunista, ha Biden-t választják. Akkor végük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.09.17 19:07

Ezt is megértük, az USA kommunista lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html