Meglepetést okozott az amerikai adat

Lassult az amerikai magánszektor növekedése novemberben.
Szepesi Anita, 2018. november 23. péntek, 17:17
Fotó: Pixabay

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport pénteken azt közölte előzetes adatként, hogy az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) kéthavi mélypontra, 54,4 pontra süllyedt novemberben az előző havi 54,8 pontról. Elemzők javuló adatot, 54,9 pontot vártak.

A feldolgozóipari BMI háromhavi mélypontra, 55,4 pontra csúszott vissza az októberi 55,7 pontról. Szakértők az októberivel megegyező mutatóra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI kéthavi mélypontra, 54,4 pontra csökkent az októberi 54,9 pontról. Az elemzői várakozások átlagában javuló mutató, 56 pont szerepelt az MTI híre szerint.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a novemberi mutatók ugyan némileg romlottak, ennek ellenére jó negyedévre van kilátás, a növekedés évesített üteme 2,5 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK