EU-s egyeztetés kezdődhet a közös oltást igazoló könyvről

A koronavírus-fertőzés mértéke Európában és a vírus új, fertőzőbb változatainak megjelenése a legnagyobb óvatosságot igényli - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött levelében hétfőn.
K. Kiss Gergely, 2021. január 18. hétfő, 23:07
Fotó: Pixabay

Michel, a koronavírus-járvány elleni harcot szolgáló európai uniós és tagállami intézkedések összehangolását célzó, csütörtökön, videókonferencia keretében tervezett informális csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében kiemelte: az oltás megkezdésével a kilátások bíztatóak, de meg kell őrizni az éberséget, és folytatni a tesztelést, valamint a járványhelyzet nyomon követését - írja az MTI.

Aláhúzta azt is, hogy minden intézkedés mellett a tagországoknak biztosítaniuk kell az uniós határok átjárhatóságát. "A jobb koordináció érdekében szeretném, ha tapasztalatot cserélnénk a tagállamokban hozott intézkedések eredményéről, és megvitatnánk a következő hetek kilátásait" - fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke a legsürgetőbb kérdések között az oltási kampányok folytatását említette. Jó hírnek nevezte, hogy az Európai Unió már két vakcina uniós használatát engedélyezte és további négyhez biztosíthat hozzáférést a nemrégiben kötött megállapodások révén.

Utalt arra, hogy az oltások felgyorsításának elsődlegesnek kell lennie az egész unióban. Tájékoztatása szerint ennek érdekében a virtuális csúcstalálkozón az Európai Bizottság beszámol majd az oltóanyagok beszerzésének állásáról, valamint az oltásokhoz való méltányos hozzáféréssel kapcsolatos terveiről. A tagállamok ezután oszthatják meg az oltási kampányaik végrehajtásával kapcsolatos tapasztalataikat - közölte.

Közölte azt is, hogy a tagállami vezetők megvitatják majd a beoltást igazoló oltási könyv közös bevezetésének lehetőségét, és azt hogy mely esetekben és körülmények között lehetne használni az igazolást.

Végezetül leszögezte: az oltásokkal kapcsolatban át kell tekinteni a partnerországokkal folytatott együttműködést is a járvány globális felszámolása céljából. Meg kell vizsgálni, hogy az Európai Unió miként tudja segíteni a szomszédságában és távolabb élő partnereit - tette hozzá levelében Charles Michel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.19 05:29

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html