Megbukott az az agrár igazság, hogy a szőlő az északi félgömbön a 30-50., a déli félgömbön a 20-40. szélességi fokok között terem csak meg. Így már nem a La Manche-csatorna vonala jelenti a határt, ami jó hír az Egyesült Királyságnak, ahol a termesztésre korábban semmi esély nem volt, de az elmúlt évtizedekben a gyorsuló felmelegedés miatt már megéri foglalkozni a tőkékkel. Sok hagyományos területnek - mint Bordeaux vagy Burgundia - még kedveznek a folyamatok, de Afrikában és Indiában már aggódnak a gazdák.

Az Egyesült Királyságban ma már több mint 500 szőlőskert van 2330 hektáron, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak. A pezsgők a bortermelés 66 százalékát adják. A legnépszerűbb szőlőfajták pezsgőkészítéshez a Champagne régióban is használt chardonnay, pinot noir és pinot meunier - írja közleményében a VinCe Budapest.

A piac mostanra eljutott arra a pontra, hogy Angliában vásárolnak területeket a francia champagne-házak. Sőt, egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő. A tendencia gyorsan erősödik: 2015-ben 46 aranyérmes termékkel, egy évvel később már világbajnok Blanc de Blancs pezsgővel dicsekedhettek az angolok. Emellett 2017-ben győztes lett a Hattingley 2011-es évjáratos Blancs de Blancs (Magnum) pezsgője a kategóriájában, amelyben a francia vetélytársait is maga mögé utasította.

Az időjárás ettől még nem mindig kedvez az angol pezsgőknek, ami megmutatkozik az árukban is, de a champagne-hoz képest megfizethető összegért kínálják a termékeket: a már említett Hattingley-ből például egy normál üveg 33 font (12 000 Ft).

A brit újdonságokat idén áprilisban Magyarországon is meg lehet kóstolni, ha valakit érdekel, hogy milyen a pezsgő ott, ahol évezredekig nem csinálták, akkor ez megkóstolhatja az áprilisi eseményen, és meghallgathatja om Stevenson, a pezsgő-világbajnokság alapítójának előadását is.

A fotó forrása: StockSnap.io.