Vámháború: öngólt rúgott Trump?

Az amerikai elnök csütörtöki bejelentése az acélra és az alumíniumra jövő héttől érvényes importvámokról komoly tiltakozást váltott ki világszerte, különösen az érintett országok részéről, miközben egyesek elemzők szerint az intézkedés munkahelyeket szüntethet meg az Egyesült Államokban.
Domokos László, 2018. március 2. péntek, 16:31
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél és 10 százalékot az alumínium bevitelére. Trump szerint az elmúlt évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a termékekkel, ezért meg kell védeni az amerikai termelést az olcsó külföldi konkurenciától.

Az amerikai elnök pénteki Twitter-üzenetében a tervezett intézkedés kapcsán megjegyezte, hogy "amikor az Egyesült Államok a külkereskedelemben gyakorlatilag minden országgal szemben több milliárd dollárt veszít, a kereskedelmi háború jó dolog és könnyű megnyerni" - írta az MTI.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 35,6 millió tonnát hozott be külföldről. A teljes amerikai importon belül Kanada részesedése a legnagyobb, 16,7 százalék. A második helyen Brazília áll 13,2 százalékos részesedéssel, amelyet Dél-Korea (9,7 százalék), Mexikó (9,4 százalék), Oroszország (8,1 százalék), Törökország (5,6 százalék), Japán (4,9 százalék), Németország (3,7 százalék), Tajvan (3,2 százalék), Kína (2,9 százalék) és India (2,4 százalék) követ.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke válaszul bejelentette, hogy az Európai Unió napokon belül "határozott és arányos" választ ad.

Uniós szakértők szerint a jövő hétre várható amerikai intézkedés életbe léptetése végérvényesen lesöpri az asztalról az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) tervét. A tárgyalások 2013-ban kezdődtek, de 2016-ban leállt az egyeztetés a Washington és Brüsszel közötti komoly nézeteltérések miatt. Az Európai Bizottság szerint megállapodás esetén az Egyesült Államokban és Európában mintegy 13 millió új munkahely jönne létre. A mintegy 800 millió embert érintő szabadkereskedelmi övezet adná a globális GDP csaknem felét és a globális áruforgalom mintegy harmadát.

Határozott választ kell adnia az Európai Uniónak (EU) Donald Trump újabb védővámokról szóló bejelentésére, hogy az amerikai elnök meggondolja magát - mondta pénteken a német külügyminiszter. Sigmar Gabriel a Die Welt című lapnak elmondta, hogy nagy aggodalommal fogadta hírt, mert az ágazat német és uniós szereplői nem folytatnak dömpingre épülő tisztességtelen versenyt, a tervezett amerikai lépések miatt fenyegető nemzetközi kereskedelmi konfliktus mégis a német és az uniós gazdaságot sújtaná leginkább.

Ann Linde svéd kereskedelmi és európai uniós ügyek minisztere azt mondta, hogy az amerikai terv szembemegy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) céljaival, és akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet. A svéd miniszter nem tartotta kizártnak, hogy az EU ellenlépésként vámokat vet ki több amerikai termékre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem szabad bezárni minden ajtót, tárgyalásokkal kell rendezni a vitát. Svédország mintegy 500 millió dollár értékben exportál acélt az Egyesült Államokba, és a tervezett intézkedés mintegy 45 ezer munkahelyet érinthet a királyságban.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter "elfogadhatatlannak" nevezte az amerikai intézkedést, aminek "komoly hatása" lesz az európai gazdaságra és a francia cégekre. A miniszter szerint az EU-nak "erős, koordinált és egységes választ kell adnia Washingtonnak. Szerinte egy kereskedelmi háborúnak csak vesztesei lehetnek.

Francois-Philippe Champagne kanadai kereskedelmi miniszter szintén elfogadhatatlannak nevezte a kereskedelmi korlátozást. Azt mondta: a kanadaiak biztosak lehetnek abban, hogy mindig meg fogjuk védeni munkásainkat, acél- és alumíniumiparunkat, és határozottan kiállunk a kanadai dolgozókért.

A dél-koreai kormány pénteken azt közölte, hogy mivel az amerikai elnök "csak belengette" az acél és az alumíniumimportra vonatkozó vám kivetését, egyelőre csak annyit tehet, hogy szorosan figyelemmel követi a tengerentúli eseményeket, ugyanakkor megkezdte azoknak az intézkedéseknek a kidolgozását, amelyekkel csökkenthetőek a veszteségek azoknál a cégeknél, amelyek jelentősen függnek az amerikai piactól.

Donald Trump csütörtökön a tervezett intézkedést az amerikai acél- és alumíniumipari cégek képviselőivel folytatott megbeszélésen ismertette, és az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy újjáéleszti az amerikai ipar ezen ágazatait. Trump szerint a tervezett lépéssel amerikai állásokat menthet meg. Több amerikai elemző ugyanakkor rámutatott arra, hogy az acél- és alumíniumimporttól jelentősen függő ágazatokban, mint például az autó- és az olajiparban a dráguló fémimport elbocsátásokhoz vezethet.

Az amerikai elnök csütörtöki bejelentésének első vesztese épp az Egyesült Államok. A svéd Electrolux, a legnagyobb európai háztartási berendezésgyártó ugyanis bejelentette, hogy "jegeli" 250 millió dolláros egyesült államokbeli beruházási tervét, mert "a tervezett vám túlságosan megemelné a termeléshez szükséges importacél árát".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2018.03.02 17:43

Te az ÁSZ-elnök Domonkos László vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html