A város egy több milliárd eurós, Mózes névre keresztelt árvízvédelmi projektnek köszönheti, hogy idén elmaradt a tartós vízborítás.

A velencei lagúnák bejáratát őrző, 78 élénk sárga gátból álló hálózat felemelkedett a tengerfenékről, amikor az erős szél és az eső miatt emelkedni kezdett a víz szintje. A városi tisztviselők 130 centiméteres emelkedést jósoltak - jóval a tavaly novemberi Velencét sújtó és pusztító 187 cm-es áradás alatt - olvasható a turisztikai portálon.

A legrosszabbra számítva a munkások sétálásra alkalmas emelvényeket helyeztek el a különösen veszélyeztetett területeken, beleértve a gyakran forgalmas Szent Márk teret is.

Az elmúlt több mint 50 év legsúlyosabb áradása miatt ttavaly novemberben a Szent Márk téren egy méter magasan állt a víz, így veszélybe került a világ egyik leghíresebb kulturális helyszíne. A mérnökök azt ígérték, hogy Mózes megmenti a várost, de a szkeptikusok megkérdőjelezték, hogy a korrupciótól, a költségtúllépésektől és a hosszadalmas késésektől sújtott rendszer megfelel-e a feladatnak.

A velencei árvizeket az éghajlatváltozás által súlyosbított tényezők együttese okozza: a tengerszint emelkedésétől és a szokatlanul magas dagályoktól a szárazföld süllyedéséig, amely a város talajszintjének süllyedését is okozza