Venezuela nem lassít: újra kriptovalutával próbálkozik

Venezuela, felbuzdulva a napokban kibocsátott kriptovalutájának a sikerén, szerdán bejelentette, hogy a jövő héten újfajta kriptovalutát tervez piacra dobni.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 22. csütörtök, 16:02
Fotó: MTI/EPA

A kedden forgalomba került El Petro névre keresztelt kriptovalutából 735 millió dollár értékben adtak el. Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg 60 dollárt ér.

Venezuela több szakaszban, összesen mintegy 6 milliárd dollár értékben tervez kibocsátani az El Petróból.

Nicolas Maduro venezuelai elnök szerdán jelentette be, hogy a dél-amerikai ország már valamikor a jövő héten megjelenik a piacon új kriptovalutájával, a Petro Golddal, aminek a fedezete az ország aranytartaléka lesz.

A venezuelai kormány részben a kriptovaluták kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságot és hivatalos magyarázat szerint felvenni a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi "blokáddal" szemben.

A venezuelai gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a fogyasztói árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta leértékelődése kísér - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2018.02.22 19:56

Régen a pénz aranyra vonatkozó fizetési ígérvény volt és a bankban beváltották arra az aranymennyiségre amire vonatkozott. Miután eltűnt a pénz mögül az előre meghatározott aranymennyiségre beváltás kötelezettsége, el kellett telni némi időnek míg mindenki számára nyilvánvalóvá vált hogy ilyen fedezet nélküli "pénzt" bárki kibocsájthat, és az egyenértékű az állam állam által kibocsájtott mögöttes fedezet nélküli pénzzel. a cikkben szereplő kriptodeviza azonban még ennél is jobb hiszen a kibocsájtó vállalja egy előre meghatározott olajmennyiségre való beváltását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html