Visszakérnék a törökök az Ausztriában befizetett járulékaikat

Ellenséges közhangulatra hivatkozva török munkások tucatjai készek családjaikkal együtt elhagyni Ausztriát egy török munkavállalói szervezet nyílt levele szerint - közölték az osztrák lapok szerdán.
MTI, 2016. augusztus 24. szerda, 14:31
Fotó: MTI/EPA

A Vorarlbergben élő törökök által létrehozott érdekvédelmi szervezet a tartományi vezetőhöz, Markus Wallnerhez intézte levelét. Az állásfoglalás szerint a hiányzó együttérzés és az ellenséges megjegyzések miatt akarnak elmenni, mert megítélésük szerint a törökországi puccskísérlet óta csökkent a bizalom a török származású emberek iránt.

A levélben foglaltak értelmében az Ausztriát elhagyó családok egyúttal visszakérik az eddig befizetett társadalombiztosítási és nyugdíjpénztári hozzájárulásukat. A szervezet vezetője, Adnan Dincer szerint a levél a török bevándorlók százainak álláspontját tükrözi. Mint fogalmazott: az Ausztriában dolgozó törököket megalázó szóbeli támadás érte, már "nemkívánatosnak" érzik magukat az országban, ezért akarnak menni sokan.

Az Új mozgalom a jövőért (NBZ) elnevezésű érdekvédelmi szervezet, amelyet 1998-ban török származásúak alapították Vorarlbergben, tagja az osztrák Munkavállalói Kamarának (AK). A két ország viszonya azóta feszült, hogy Christian Kern osztrák kancellár felvetette a Törökország európai uniós csatlakozásáról folyó tárgyalások felfüggesztését, és egy másik vezető osztrák politikus hangot adott annak a véleményének, hogy Ankara a diktatúra felé halad.

Hétfőn Törökország konzultációra hazahívta bécsi nagykövetét, hogy "felülvizsgálják a kétoldalú kapcsolatok állását". A török külügyminiszter azzal magyarázta az intézkedést, hogy az osztrák hatóságok a hét végén engedélyezték Bécsben függetlenségpárti kurdok tüntetését, és hogy Ausztriában erősödik a törökellenes közbeszéd.

Sajnálatos módon számos ok miatt nem tartható fenn az eddigi államközi kapcsolat és a közös munka Ausztriával

- idézte a Der Standard című lap a külügyminisztert, aki arról is beszélt, hogy

Ausztria az utóbbi időben az idegengyűlölet és a rasszizmus központja, valamint az iszlám ellenfele lett.

A Der Standard beszámolója szerint az isztambuli osztrák főkonzulátuson kedden válságstáb ülésezett, a főkonzul és a gazdasági attasé mintegy 45 vállalkozóval egyeztetett a kialakult "feszült" helyzetről. Ausztria számára fontos kereskedelmi partner Törökország, ahol eddig mintegy ötmilliárd euró értékben fektettek be osztrák vállalatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.08.24 16:15

Hát, most egyetértenék tarTOS Pista hsz-ével. Amit délelőtt berakott mindenhova, ha kellett, ha nem. Egy Bayer idézet van benne arról, hogy hova menjenek a törökök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.24 15:24

Erdogan már meghívta Selmecit hogy segítsen megvédeni a hazatelepülő törökök nyugdíját...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.08.24 14:51

Senki nem kényszerítette őket, hogy Ausztriába menjenek. Felejtsék el. Lehet hazamenni, a multikulti nem működik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html