Andrej Lipov 51 éves orosz tisztviselő nagy napja lehetett volna március 10-ei, ha sikerül lekapcsolni az internet oroszországi részét a világhálóról, amit ő tervelt ki, és fogadtatott el az ország vezetésével - írja a Moscow Timeson megjelent cikkében Andrej Szoldadov oknyomozó újságíró, az orosz internet szakértője. Lipov az 1990-es években és a 2000-es évek elején nem túl sikeres internetvállalkozóként próbált érvényesülni, egészen addig, amíg nem kapott állásajánlatot Igor Sjogoljevtől, az állami TASZSZ hírügynökség korábbi párizsi tudósítójától, aki jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin államfővel.

Sjogoljev az úgynevezett konzervatív internetre vonatkozó kezdeményezéseivel csinált karriert, amikkel elborzasztotta a technológiai szakértőket, de meghallgatásra talált a Kreml keményvonalas nacionalistáinál. Nagy támogatója volt a nemzeti operációs rendszernek, a nemzeti keresőmotornak és hasonlóknak, amelyek többsége kudarcra ítélt ötletnek bizonyult. Ezt előre lehetett látni, mint ahogy azt is, hogy a rossz ötletek nem vetnek véget volt tudósító karrierjének. Végül is a Moscow Times cikkírója szerint a keményvonalasok nem sajnálják a pénzt azoktól a kezdeményezésektől, amelyekkel kárt okoznak az internetiparnak és az orosz gazdaságnak, de azt ígérik, hogy a segítségükkel növelhetik a befolyásukat.

A nagy ötlet

Miután 2019-re az internet megrendszabályozásával kapcsolatos legtöbb lépés kudarcba fulladt, Lipov előállt mindent eldönteni hivatott koncepciójával, nevezetesen a szuverén, a világhálótól független, orosz internet megteremtésével. Technikailag úgy képzelte ezt megoldani, hogy kötelezik az internetszolgáltatókat egy olyan berendezés telepítésére, amelynek segítségével a hatóságok blokkolhatnak tartalmakat és átvehetik a vezetékeken és az éterben folyó forgalom irányítását.

Lipov az oroszországi hibrid politikai rendszerhez igazodva nem akarta teljesen izolálni Oroszországot a külvilágtól, csak meg akarta teremteni a lehetőségét, hogy leválaszthassanak egyes régiókat, ha azokban válság alakul ki, kezdve valamilyen természeti katasztrófa okozta rossz hírtől a politikai tiltakozásokig.

Ezen belül elsősorban az élő közvetítéseket és a videókat akarta blokkolni, amelyek a legnagyobb valószínűséggel katalizálhatnak demonstrációkat. A belbiztonsági szervezet az FSB ki is próbálta a tiltakozások élő közvetítésének leállítását egy helyi konfliktusban, ám Lipov azt akarta, hogy a korlátozó rendszert távolról, Moszkvából lehessen irányítani az internetszolgáltatók feje felett.

A megvalósítás

Az orosz informatikai felügyelet, a Roszkomnadzor hozzálátott, hogy felépítsen egy központot, amelyből ellenőrizheti és irányíthatja az internetes kommunikációt 28 regionális kontrollponton keresztül. Eközben az internetszolgáltatók is elkezdték telepíteni a hatóságoktól kapott blokkolótechnológiát. Ezután egy sor teszt kezdődött 2019 végétől, ám ezek nem sok sikert hoztak azon kívül, hogy Moszkvában, Szentpéterváron és más városokban leállították az internetszolgáltatást. Lipov 2020-ban átigazolt a Roszkomnadzorhoz, majd a járvány miatt leállt a tesztelés.

A 2021-es év azonban Alekszej Navalnij ellenzéki vezér letartoztatása nyomán tiltakozásokkal indult, így a Krelmben úgy gondolták fel kéne gyorsítani az internet kontrolljának porjektjét. Putyin maga egyszer csak érdeklődni kezdett a közösségi média iránt és többször bírálta az internetet a "jelenlegi formájában". Márciusra eljutottak oda, hogy a szeptemberi parlamenti választások előtt valamit kínálni kell a kormánypárti politikusoknak, ami azt ígéri, hogy elnémíthatják a velük szemben megfogalmazódó kritikát az interneten.

Eljött a nagy nap

Az elmúlt években a Kreml szinte mindent megpróbált kezdve a tartalmak szűrésétől a közösségi média kritikus hangjainak elfojtásán át a közösségi hálók betiltásáig. Putyin világossá tette, hogy a teljes internet blokkolásáról nem lehet szó (végül is ő egy 21. századi autokrata, nem valamiféle középkori kényúr). Így jött a képbe a szuverén internet ötlete és Lipov, ennek szellemi atyja.

A Roszkomnadzor március 10-én reggel bejelentette, hogy Oroszországban lelassítja a Twittert, mégpedig 100 százalékban a mobileszközökön és 50 százalékkal az asztalikon. A korlátozások a fotók és a videók átvitelét érintik, nem a szöveges üzenetekét, és mindezt távolról fogják irányítani. És ekkor hirtelen valami elromlott. A kormányzati weboldalak, beleértve a Kremlin.hu-t is leálltak. Délelőtt 10 órára 24 százalékkal csökkent a forgalom az állami távközlési cég, a Rosztelecom rendszerén - derül ki a Kentik adatszolgáltató adataiból.

Nem éppen sebészeti beavatkozás

Ugyanez a forrás jelentette, hogy a Roszkomnadzor azokat a domainokat akarta blokkolni, amelyek t(.)co-ra végződnek, így sikerült kiütni a Microsoft(.)com-ot és a Reddit(.)com-ot. Végül a digitális fejlesztési minisztérium közlemény adott ki, miszerint a Rosztelecomnál bizonyos routerek meghibásodtak, ami weboldalak leállásához vezetett. Ez nem erősítette meg, hogy Lipov rendszerének működése okozta a bajt, de legalább nem is kente a dolgot amerikai hekkerekre.

A Moscow Times cikkírója szerint a terv az volt, hogy nemzeti szinten tesztelik a szuverén orosz internet működését, amivel figyelmeztetik a nyugati internetes platformokat, hogy bármikor leállíthatják a tevékenységüket Oroszországban és megnyugtatják Vlagyimir Putyint, hogy az aggodalmai az internet jelenlegi formájával kapcsolatban orvosolhatók. A végeredmény látványos kudarc lett minden fronton.