Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója kulcsfontosságú előrelépésnek nevezte a döntést amely megerősíti az IMF nemzetközi pénzügyi stabilitást támogató szerepét, egyúttal lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb reagálást is krízishelyzetekben.

Az IMF igazgatósága 2010-ben fogadta el a szervezet befizetési kvótáinak, szavazati súlyozásának és irányítási rendszerének a módosítását a feltörekvő gazdaságok növekvő világgazdasági szerepének elismeréseképpen.

A világ második legnagyobb nemzetgazdaságával rendelkező Kína jelenleg 3,7 százalékkal a hatodik legnagyobb szavazati súllyal rendelkezik az IMF-ben. A módosítás következtében Kína szavazati súlya 6,1 százalékra emelkedik és ezzel a harmadik helyre lép előre a rangsorban. Kína mellett a BRICS-tagországok közül még India, Brazília és Oroszország is bekerül az IMF tíz legnagyobb szavazati súllyal rendelkező tagja közé.

A szavazatok 16,7 százalékával a rangsorban messze az első Egyesült Államok részesedése a módosítással 16,5 százalékra csökken, de megmarad a vétójoga.