A közlemény szerint a COVID-19 világjárvány által okozott globális gazdasági válság ellenére, a hatékony menedzsmentnek és az időben foganatosított válságellenes intézkedéseknek köszönhetően az NBB pénzügyi stabilitása magas szintű, összes kulcsfontosságú teljesítménymutatója javult - idézi a bejelentést az MTI.

Az NBB befizetett tőkéje elérte a 375,8 millió eurót, több mint 10 százalékkal nőtt az Orosz Föderációból és Magyarországról érkező hozzájárulásnak köszönhetően, az új tőkésítési fordulóban 2020-ra vállalt kötelezettségeknek megfelelően.

A hitelintézet a jelentési időszakban jelentős mértékben növelte a nyújtott hitelek és kibocsátott garanciák volumenét mind a kilenc tagállama esetében. A nettó hitelportfólió több mint 7,6 százalékkal bővült, és elérte a 951,3 millió eurót, az NBB projektek részesedése az európai részvényesek érdekeltségi körében meghaladta az 54 százalékot.

A nem teljesítő hitelek arányát sikerült rekord alacsony, 1,5 százalékos szintre csökkenteni, az összes kulcsfontosságú földrajzi régióban jelentkező nagymértékű instabilitási szint ellenére.

A bank különleges figyelmet fordít az olyan integrációs elemeket tartalmazó projektek támogatására, amelyekhez két vagy több tagállam érdeke fűződik. A jelentési időszakban az ilyen kezdeményezések a hitelportfólió több mint 29 százalékát tették ki.

Az NBB áthelyezése Európába és teljes mértékű integrációja a nemzetközi pénzügyi közösségbe, a márka növekvő ismertsége, illetve a partnerségi hálózat aktív fejlesztése hozzájárult a "partner projektek" számának növekedéséhez, amelyeket a multilaterális és nemzeti fejlesztési intézményekkel és a kereskedelmi bankokkal együttműködve valósított meg a bank. Az év első felében az ilyen projektek aránya elérte a hitelportfólió 39 százalékát.

A bank a kereskedelmi finanszírozás egyszerűsítését célzó program keretein belül tovább folytatja azokat a műveleteket, amelyek hozzájárulnak az NBB tagállamai közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok megerősítéséhez és fejlesztéséhez. 2014 óta több mint 200 kereskedelem-finanszírozási ügyletet hajtottak végre, amelyeknek a volumene több mint 426 millió euró volt.

Az "AAA-A" minősítésű eszközök aránya a bank saját befektetéseiben (treasuryportfólió) 72 százalékos rekordszintet, míg a "zöld" eszközök aránya 60 százalékos csúcsértéket ért el - írták.

A bank hosszú távú finanszírozásának volumene június 30-án 970,9 millió euró volt, amiből 889,7 millió eurót kötvények, 81,2 millió eurót pedig egyéb források tettek ki. Az NBB 2020-ban öt kötvénykibocsátást hajtott végre, teljes összegük meghaladta a 283 millió eurót, ami körülbelül 30 százaléka a bank összes hosszú távú finanszírozásának.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az S&P Global nemzetközi ügynökség márciusban stabil kilátásokkal megerősítette az NBB hosszú távú "A-" minősítését, májusban pedig a Moody's Investors Service az NBB hosszú távú hitelminősítését A3 szinten stabil kilátás mellett.

Ugyancsak májusban az Orosz Analitikai Hitelminősítő Ügynökség (ACRA) bejelentette az NBB nemzetközi befektetési minősítésének a legmagasabb "A", valamint nemzeti minősítésének az "AAA" (RU) szinten történő megerősítését.

Az ügynökségek indoklásukban kiemelték a bank "nagyon erős" pénzügyi profilját, magas tőkemegfelelési, finanszírozási és likviditási szintjét, a tagállamok aktív támogatását, a hitelportfólió és a treasury eszközök kiváló minőségét, az "európaizálódási" stratégia végrehajtásának hatékonyságát, és a bank európai pénzügyi fejlesztési intézményként való sikeres pozícionálását.
Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke a közleményben kifejti: 2020-ban, miközben a bank ötvenedik évfordulóját ünnepli, a világnak jellegüket, méretüket és következményüket tekintve példátlan kihívásokkal kell szembesülnie. Az NBB megbízhatóságot, ellenállóképességet mutatott, és azonnal reagált a globális színtéren lejátszódó események dinamikus alakulására, miközben tovább támogatta a tagországok gazdaságát.