Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Agrofert tavalyi nettó nyeresége 4,48 milliárd koronát (60,48 milliárd forint) tett ki, míg 2018-ban ez az összeg 1,67 milliárd korona (22,545 milliárd forint) volt. A tavalyi haszon összege lényegében megfelel a 2017. évinek. A nyereséget elsősorban a holding vegyipari részlege termelte - közölte Hanzelka.

Az Agrofert a legnagyobb cseh vegyipari és mezőgazdasági holding, amely 2017 februárjáig Andrej Babis cseh kormányfő tulajdonában volt. Miután Csehországban megszigorították az összeférhetetlenségi törvényt, Babis arra kényszerült, hogy speciális vagyonkezelői alapba helyezze cégeit.

Az Európai Unió tavalyi vizsgálatai szerint azonban Andrej Babis befolyása egykori cégeire továbbra is megmaradt, s ezért változatlanul fennáll a kormányfő politikai és gazdasági tevékenysége közötti összeférhetetlenség. Babis ezt határozottan tagadja, azt állítja, eleget tett az új törvényi előírásoknak, és az ellene irányuló bírálatokat politikai támadásnak minősíti.

Az Agrofert holding 2019 végén 33 ezer embernek biztosított munkát, ebből 22 ezernek Csehországban. Az Agrofertnek Magyarországon is vannak érdekeltségei, például pékségek.