Belgiumon keresztül veszi be Európát az Alibaba

Megállapodott a belga kormány és az Alibaba: megnyílhat a kínai online kereskedőóriás első önálló európai e-kereskedelmi központja. A liege-i reptér mellett nyíló "ajtóval" Belgium lesz az első európai ország az Electronic World Trade Platformban (eWTP).
Szabó M. István, 2018. december 20. csütörtök, 12:58
Fotó: Napi.hu

December elején írt alá megállapodást a belga kormány az Alibabával arról, hogy kereskedelmi egységet nyitnak Belgiumban - írja a Kosárérték.  A központot a korábbi terveknek megfelelően a Liege-i repülőtér mellett építik fel, a mintegy 220 ezer négyzetméteres depó közel 75 millió eurós beruházással épülhet meg 2021-re.

A Média és Marketing magazin azt írta, hogy a helyszínválasztás gazdaságilag is indokolt: a belga város stratégiai jelentőségű importközpont, mivel az Amszterdam-Párizs-Frankfurt aranyháromszög közepén található.

Az európai színre lépés egyébként a Cainiao legújabb külföldi bővítési hullámának a belgiumi csak az egyik része, logisztikai hálózat Hong Kong-i, dubaji, Kuala Lumpur-i és moszkvai egységekkel bővül. A cél az, hogy a világ bármely pontjára 72 órán belül legyenek képesek eljuttatni a bárhol a világon megrendelt terméket.

Bár az Alibaba tudhatja magáénak a világ második legnagyobb e-kereskedelmi piacterét, a méretéhez képest egyelőre csak egy földrajzilag behatárolt területen tudott magának jelentős piaci pozíciót szerezni.

A Jack Ma által 2016-ban bejelentett kezdeményezés, az eWTP eszköz az Alibaba számára a globális terjeszkedésben, amely a kereskedelmi háború miatt egyre fontosabbá válik Kína számára. Egyúttal pedig lehetőség is a csatlakozók számára arra, hogy a könnyebben érjék a távoli piacokat, amelyeket egyébként csak nagyobb költséggel tudnának megtenni, valamint hozzáférjenek olyan közös infrastruktúrához, mint a felhőalapú szolgáltatások, mobiltelefonos fizetési megoldások vagy logisztikai szolgáltatások. Ruanda és Malajzia után csatlakozott Belgium az együttműködéshez.

Az Alibaba, a legnagyobb kínai internetes kereskedelmi portál azzal számol, hogy aktív ügyfeleinek számát 2 milliárdra növeli 2036-ra a június végi 576 millióról - idézte a cég egyik illetékesét a China Daily kínai napilap. A cég elnöke, Jack Ma (eredeti nevén Ma Jün) 17 társával együtt 1999-ben alapította meg az Alibabát. A technológiai szakképzettséggel nem rendelkező volt angoltanár Jack Ma két évtized alatt a világ egyik legismertebb és Kína egyik legtekintélyesebb vállalatává fejlesztette az Alibabát.
A Forbes magazinhoz hasonló profilú lap, a sanghaji Hurun Report 39,1 milliárd dollárra becsüli Jack Ma vagyonát, ami egy év alatt 35 százalékkal nőtt és ezzel Kína leggazdagabb emberévé vált.
Az 54 éves Jack Ma szeptemberben jelentette be, hogy egy év múlva átadja a stafétabotot az új generációt képviselő Daniel Csangnak, az igazgatótanácsi tagságától pedig 2020-ban válik meg. Ezt azzal indokolta, hogy a vállalat vezetésének viszonylag fiatalnak kell lennie, és távozásának nem szabad hatást gyakorolnia a cég tevékenységére, ezért visszavonulása fokozatos lesz.
Az Alibaba Group cégcsoport saját online fizetési rendszerrel (Alipay) és több online piactérrel (Alibaba, AliExpress, Tmall Taobao) rendelkezik, van továbbá felhőszolgáltatási technológia (Alibaba Cloud) és mesterséges intelligencia alapú rendszerek fejlesztésével (AI Labs) foglalkozó cége is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

monica_schuster, 2018.12.21 11:12

a sarga veszedelem megveti labat az EU-ban es ezzel együtt elleppi az EU-t a markas termekek HAMISITVANYA - A-Z-ig... Eddig is rengeteg baj van a Kinaban keszült hamistvanyokkal...Belgium biztos örül a valasztasnak, de mennyire örülnek a gyartok, akik eddig is folyamatosan küzdöttek a hamisitok ellen??? Nem eleg, hogy Azsiaiak mint turista utaznak az EU-ba es megvasarolva draga eredeti termekeket- persze csak 1 darabot, mondva emlek Europabol - es hazaerve maris keszül a hamisitvany, melyet hajokkal - naponta több is - szallitanak EU-s partokhpz...reszemröl minden ami Kinabol jön, azonnal visszaforditanam, kiveve, ha a helyi cegkepviselö igazolja, hogy ök a megrendelök...mekkora üzlet ez Kinanak....maig is rengeteg piacot uralnak olcso es minöseg nelküli termekeikkel, de most aztan nincs meneküles, hacsak a markas termekek gyartoi össze nem fognak ez ellen a hatalmas hamisito orszag ellen...szegyen, hogy ez müködökepes egy EU-s orszagban, mikor szinte mindenki a minöseget keresi es nem a veszelyes vegyszerek es anyagok felhasznalasaval keszült eletveszelyes termekeket...Nagy munka lesz ez a Vamosoknak, hogy kiszürjek a selejtes es veszelyes termekeket, hogy megvedjek a markacegek vedjegyeit amiert nem kis összeget fizettek / termekvedelmi regisztracios dij/ ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.12.20 14:18

fasza - hadd jöjjön a kínai szar ezerrel
hülyék vagytok fehér emberek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html