Bankot mentenek Ausztriában

Ausztria beterjesztette azt a törvényjavaslatot, amely az állami garanciavállalást megkerülve jelentős veszteségeket terhel a Hypo Alpe bank befektetőire, valamint a bank korábbi tulajdonosára, a Bayerische Landesbankra. Ezzel kerülik el, hogy adófizetői pénzből kelljen kifizetni a már állami tulajdonban álló bank csődje miatti veszteségeket. Két eszközt is használatba vesznek: a bail-in intézményét, valamint rossz bankot és jó bankot is létrehoznak a Hypo Alpéből.
portfolio.hu, 2014. június 11. szerda, 19:47
Fotó: Reuters

Az osztrák pénzügyminiszter, Michael Spindelegger terjesztette be azt a javaslatot, amely a bank alárendelt kötvényeire vállalt állami garanciát kerüli meg. Ez azt jelenti, hogy a bank által kibocsátott 890 millió eurónyi alárendelt kötvényt nem fizetik ki, vagyis a bank megmentésének költségeit ezzel részben a befektetőkre terhelik. A törvénnyel azt is biztosítják, hogy az államosított Hypo Alpének ne kelljen visszafizetnie a korábbi tulajdonosától, a Bayerische Landesbanktól kapott 800 millió eurós kölcsönt sem.

"Az alárendelt kötvénytulajdonosok teherviselése, az úgynevezett bail-in, 2016-ban válik az EU-ban általánosan bevett gyakorlattá, de úgy gondoljuk, hogy ez már létező jogszabályokon alapul. Mindez azért történik, mert nem lehet mindent az adófizetőkre terhelni" - mondta a pénzügyminiszter. A Hypo Alpe csődje 2009 óta eddig közel 5,5 milliárd eurójába került az adófizetőknek, és becslések szerint további 3 milliárd euróba fájhat a bank végleges leépítése.

A jogszabály elfogadása esetén a bankot több részre osztják: egy jó és egy rossz bankra, illetve az olasz egység is külön bankot alkot majd. A rossz bankban 18 milliárd eurónyi problémás eszközt helyeznek el, míg a jó bankot (a Hypo Alpe korábbi jugoszláv leányával együtt) értékesítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK