Bepöccentek az osztrákok - feljelentik az Airbust

Az osztrák kormány feljelentést tesz az Airbus repülőgépgyártó vállalat ellen annak gyanújával, hogy az Eurofigther harci repülőgépek vásárlásakor Ausztriát megtévesztették az árral kapcsolatban, továbbá Bécs kártérítést is követel - jelentette be Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter csütörtökön az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 16. csütörtök, 15:14
Fotó: MTI/EPA

Nem nézhetjük tétlenül, hogy az osztrák adófizetők csúszópénzeket finanszíroztak

- mondta a tárcavezető bécsi sajtóértekezletén. Úgy vélte, hogy meg kell szüntetni minden olyan körülményt, amely a hadseregbe vetett bizalmat sértheti.

A miniszter tájékoztatása szerint a bécsi ügyészségen tett feljelentés a Eurofighter-beszerzéséről szóló, 2012-ben készített jelentésen alapul. Doskozil szerint ez egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a vadászgépek eladásakor az Airbus vállalat Ausztriát szándékosan félrevezette, hiszen a tényleges vételár, a szállítókapacitás és felszereltség ismeretében nem döntöttek volna a gépek megvásárlása mellett, hanem a kedvezőbb áron kínált versenytárs, a Saab Gripenjeit választották volna. A szakértők szerint az ebből fakadó kár akár mintegy 1,1 milliárd euróra tehető, és Ausztria 183 millió és 1,1 milliárd euró közötti kártérítést követel.

A csütörtökön benyújtott 130 oldalas feljelentés 97 mellékletet tartalmaz, és az Airbus Defence and Space GmbH (korábbi EADS GmbH), és a konszernhez tartozó Eurofighter Jagdflugzeug GmbH nevű vállalat ellen szól.

A miniszter arról is beszélt, hogy a légtér továbbra is biztosított, a gépek használatban vannak. Azonban Doskozil különbizottságot kért fel annak vizsgálatára, hogy miképpen lehet a légtér védelmét a jövőben biztonságosan, de költséghatékonyan ellátni. A bizottsági jelentés júniusig készül el.

A vadászgépek beszerzése már a kezdetektől heves politikai vihart kavart Ausztriában. Az osztrák állam 2002-ben döntött arról, hogy 18 darab Eurofighter típusú gépet vásárol mintegy kétmilliárd euróért. A vadászgép-beszerzésről még Wolfgang Schüssel kancellár konzervatív kormánya kötött szerződést.

Az ügyletet a szociáldemokraták kezdettől fogva élesen bírálták, szükségtelennek és túlságosan drágának nevezték, és a 2007-es parlamenti választások előtti kampányukban azt ígérték, győzelmük esetén felmondják, vagy legalább árcsökkentést érnek el a vadászgépgyártó EADS vállalattal szemben. Ez az ígéretük valószínűleg hozzájárult akkor sokakat meglepő választási győzelmükhöz.

Ennek eredményeképpen 2007-ben az osztrák kormány és az Eurofighter konzorcium abban állapodott meg, hogy Ausztria az eredeti szerződésben rögzített 18 Eurofighter vadászgép helyett csak 15-öt vásárol.

Azonban számos alkalommal felmerültek olyan vádak, hogy nem volt minden szabályos a vadászrepülőgépek beszerzésekor és többször felmerült korrupció, pénzmosás és hűtlen kezelés gyanúja is. Ausztriában, Németországban és Svájcban is házkutatásokat tartottak a kapcsolódó üzleteket vizsgálva.

A csütörtökön bejelentett üggyel kapcsolatban sem az Airbus Defence and Space GmbH, sem az Eurofighter Jagdflugzeug GmbH vállalat nem akart még állást foglalni. Az Airbus szóvivőjének tájékoztatása szerint még csak a sajtóból értesültek a bejelentésről, további részleteket egyelőre nem ismernek.

HOZZÁSZÓLÁSOK