Kiderült, hogy a BMW miért választotta Debrecent

A német BMW egyik vezetője megmondta, hogy miért a magyarországi helyszínt választották az új gyár felépítéséhez és nem a szlovákiait.
Domokos László, 2019. március 20. szerda, 15:25
Fotó: Getty Images

Egy müncheni sajtótájékoztatón egy szlovák újságíró kérdésére beszélt a BMW menedzsmentje arról, miért Magyarországot és nem Szlovákiát választotta a vállalat az új gyára számára - számolt be a Portfolio.hu.

Eszerint a bajor autógyártó arra törekszik, hogy kiegyensúlyozott legyen a gyártása a három nagy régió, Európa, Észak-Amerika és Kína között. A magyarországi gyártás mellett négy érvük van: munkavállalói rugalmasság, alacsony bérköltség, képzési lehetőségek és a dolgozók életminősége.

A korábbi bejelentés szerint a BMW 2023-ra ígéri a termelés elindítását Debrecenben. Még 2018. július végén derült ki, hogy német autógyár egymilliárd eurós beruházással évi 150 ezer személygépkocsi gyártására alkalmas gyárat épít fel 400 hektáros területen a magyar városban, ahol a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat.

Az akkor elemzése szerint a luxusautó-gyártó azért is döntött a hajdúsági megyeszékhely mellett, mert itt eleve volt repülőtér. Egy korábbi tanulmány is kimutatta, hogy a befektetésekért folyó versenyben a városoknak számos saját fejlesztést kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy vonzóvá váljanak a külföldi befektetők szemében. Persze nem csak a város fejleszt Debrecen térségében és ez is alighanem szerepet játszhatott a BMW döntésében: az M35-ös autópálya folyamatosan hosszabbodik meg a régióban. Nemrég adták át a forgalomnak a megyeszékhelyt elkerülő szakaszát, amely 4-es út és a 481. számú főút között húzódik, s amely az újonnan elkészült 481-es úttal együtt a debreceni repülőtér megközelítését is javítja.

A magyar kormány és az autógyár képviselői tavaly novemberben írták alá a befektetésről szóló dokumentumokat. Azóta pedig az is kiderült, hogy a magyar kormány több mint 135 milliárd forintot hagyott jóvá a BMW-gyár területéhez kapcsolódó úti, vasúti és infrastruktúra kiépítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.03.20 19:52

@V0LE: "A valosagban ket dolog szamitott:
1. Sokmilliardos allami tamogatas
2. Rabszolgakent alkalmazhato hulye magyarok es a meg naluk is hulyebb betelepitett ukranok."

Hujjjjj.... jujujujujjjj.... auuuuu....

Mondja ezt a "hulye magyar", aki még a "hulye magyarok" között is a "leghulyebbek" közé tartozott, többmillió "hulye" honfitársával ellentétben még megélhetést és egzisztenciát sem volt képes magának teremteni a hazájában, inkább ócsárolja a hazáját, meg a sok "hulyet", akik vele ellentétben képesek boldogulni a hazájukban.

Az "hulyézik", aki már sokadik országban tekereg kivert kutyaként, hazátlanul, örül hogy a kinti átlagbérhez képest vmi alamizsnát kap, tud hitelre használtautót vásárolni, meg quad-ozni...

Öcsém... te sem tudod, mikor kell kussolni, annyi szent... :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2019.03.20 18:56

"A magyarországi gyártás mellett négy érvük van: munkavállalói rugalmasság, alacsony bérköltség, képzési lehetőségek és a dolgozók életminősége."

Ekkora kamut bazzeg.

"munkavállalói rugalmasság" Persze. A magyarok tobbsege pont arrol hires, hogy meg a masik faluba sem kepes atkoltozni ha ott kapna munkat, ezert is van az, hogy az orszag egyik rszen munkaero hiany van es ukranokat kell betelepiteni, mig a masik reszen munkanelkuliseg es kizarolag kozmunka.

"alacsony bérköltség" - Ez kivetelesen igaz, a fidesz mindent megtesz, hogy tudas alapu helyett fizikai munka alapu tarsadalom legyen a magyar. Szalagmunkat mindenkinek!

" képzési lehetőségek" - Ja, az egyre jobban lecsuszo, semmire sem jo magyar oktatas amire meg a magyar cegek is panaszkodnak az biztos kiemelkedoen jo a nemetek szerint :DD

"dolgozók életminősége" - Muhahahhaa :DDD Mar a szlovakok is boven verik a magyarokat, erre ilyet mer hazudni a fereg. LOL. Mellesleg ez pont ellentmond az alacsony berkoltsegnek, de meg ahoz is hulye hogy ezt felfogja.

A valosagban ket dolog szamitott:
1. Sokmilliardos allami tamogatas
2. Rabszolgakent alkalmazhato hulye magyarok es a meg naluk is hulyebb betelepitett ukranok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2019.03.20 16:40

A nagy nemzetvezető emberei szerintem már el is kezdték az ukránok,bolgárok,moldávok,beloruszok toborzását.
Ennek is trianon lesz a vége, csak ezután már egy rezervátum fog maradni, hogy mutogassák mi vót a "magyar".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html