Budapestre költözik a KGST egykori bankja

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelye a magyar fővárosba költözik – közölte Varga Mihály a pénzintézet kormányzótanácsának december 4-i ülésén egyhangúlag meghozott döntéséről, amely egyúttal felhatalmazást adott a bank elnökének az erről szóló megállapodás aláírására. A bank budapesti székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg, a tervek szerint a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 5. szerda, 08:00
Fotó: AFP - Dieter Nagl

Budapest dinamikusan fejlődő nemzetközi gazdasági és pénzügyi központ, amit jól mutat, hogy jelentős nemzetközi kereskedelmi bankok mellett egy fontos nemzetközi fejlesztési intézmény székhellyel lesz jelen Magyarországon - vélte Varga Mihály. Mint mondta, a magyar piacon már eddig is aktív bank közvetlen jelenléte tovább bővíti a magyar vállalatok rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat, és tovább erősíti Budapest közép-európai pénzügyi központi szerepét.(Egy irodát már korábban is nyitottak Budapesten.)

Varga szerint a lépéssel javulhat a bank beágyazottsága az Európai Unió gazdasági rendszerébe, illetve tovább bővülnek más pénzügyi intézményekkel való együttműködés lehetőségei. Mint fogalmazott: a tagállamok összességében a bank versenyképességének és fejlesztési lehetőségeinek nagymértékű javulását várják a székhely Budapestre költözésétől. Ez az NBB hitelminősítésének további emelésében is megnyilvánulhat - mutatott rá a tárcavezető, aki szerint ezt alátámasztja, hogy a Fitch Ratings "BBB" kategóriából "BBB+" kategóriába emelte az NBB hitelminősítését november 22-én. A hitelminősítő részletes magyarázatában kiemelte, hogy a pénzintézet Magyarországra költöztetése várhatóan tovább javítja majd a bank megítélését.

Magyarország annak idején a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) alapító tagja volt, de - ahogy korábban az NGM fogalmazott - a bank nem kellően átlátható és nem kellően hatékony működése miatt 2000-ben kilépett a szervezetből, és megfigyelőként folyamatosan figyelemmel kísérte annak munkáját, végül 2015-ben újra teljes jogú tagja. Az NBB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam a tagja Magyarország mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.12.05 09:29

Elvtársak tudtátok, hogy nem kell feladni a reményt. Csináltatok egy kis felfordulást, meggazdagodtatok, most a népnek folytatjátok a boldog kommunizmust!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.05 09:12

Kedves Elvtársak! sak sakk matt
Örömmel értesítünk, hogy 28 év elterelés után végre nyíltan vállalhatjuk, hogy semmi sem változott, csak kamu rendszerváltást eljátszva, bujtatott kommunizmust hajtottunk végre.
Megnéztük, hogyan reagál a nép, és belülről bomlaszthattuk a NATO-t és kapitalizmust.
Elvtársak! sak sak sak
Ezt a félrevezető 28 évet fogják fel úgy, hogy kirándulást tettünk a rothadó kapitalizmus, a bűnös nyugat szélén, tapasztalatszerzés, beépülés célzattal.
Mindezt úgy tettük, hogy az ellenséges erők észre sem vették a kommunizmus, a KGST, a Varsói szerződés fennmaradását.
Jövőre, a 89-es kamurendszerváltás kezdetének 30. évfordulójára már felfedjük, hogy ez a lépés csak elterelés volt a rothadó kapitalizmus belső felderítési akciójáról.
Kedves Elvtársak, Orosz Testvéreink!
Nem bírjuk tovább, elég volt az imprealistkapitalistákból, nem bírjuk tovább régi szövetségeseink nélkül, véget kell vetni ennek a látszat demokráciának és szabadságnak.
Szerencsére a nép figyelt és észnél volt, ők sem mondtak le régi életükről, eszméikről.
Köszönjük nekik a bátorságot, a kitartást, hogy elviselték ezt a nehéz időszakot, amikor egy kicsivel több volt megengedve az elvárttól.
Hősiesen fogadták és élték túl az ötéves tervek elmaradását, a kommunista szombatok eltörlését, az ideiglenes sajtószabadságot, a munkásőrség polgárőrségre cserélését, a pártszékházak átalakítását, és főleg a szakszervezeti üdülők lenyúlását.
Köszönjük Elvtársak, jövőre visszarendeződünk, már nem kell sokat aludni hozzá!
Erőt, egészséget!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html