A Privatbank, Ukrajna legnagyobb bankja szombaton felfüggesztette tevékenységét a Krím-félszigeten - írja a Kyiv Post hírportál, hozzátéve, hogy a politikai bizonytalanság számos más ott tevékenykedő vállalatot is padlóra vihet. A pénzintézet technikai karbantartásra és fejlesztésekre hivatkozva állította le az ügyfelek kiszolgálását a krími autonóm területen.

Ezzel egyidejűleg csökkentették a krími ügyfelek hitelkorlátait, bár sem a korábbi, sem a mostani szintről nyilatkoztak. A pénzintézet telefonos ügyfélszolgálata nem válaszol a hívásokra. Az ATM-ek működnek, de csak a bank által kibocsátott kártyákat fogadják el. A Privatbank nem válaszolt az internetes portál megkereséseire.

Így jár, aki beszól

A pénzintézet 2013-ban 27 százalékkal, 1,9 milliárd hrivnyára (138 millió euró) növelte profitját. Eszközeinek értéke 214,5 milliárd hrivnya. A bank központja Dnyepropetrovszkban van, tulajdonosa Igor Kolomojszkij és Gennagyij Bogoljubov. Az előbbit az új kormány a dnyepropetrovszki régió kormányzójává nevezte ki.

Miután tett néhány kemény megjegyzést az orosz vezetésre, a moszkvai jegybank csődgondnokság alá helyzete a Moscomprivatbankot, a Privatbank orosz leányvállalatát. Nem meglepő, hogy a tulajdonosok ennek nyomán úgy érzik, el kellene adniuk érdekeltségüket.

Az orosz tamogatást élvező krími kormány vezetője a múlt héten azt állította, hogy senki magántulajdona nincs veszélyben a félszigeten. Helyettese ezt azzal finomította, hogy szívesen látják az ukrán bankokat, amennyiben külföldi vállalkozásokként jegyeztetik be magukat. Egy nem hivatalos forrásból pedig kiderült, hogy a helyi kormány korlátozni akarja a pénzkiáramlást a Krímből és fontolgatja a kereskedelmi bankok államosítását. Eközben a kijevi központi bank nem korlátozta készpénzfelvételt a krími pénzintézetek ATM-jeiből.