Nagyjából húsz évvel ezelőtt indult útjára a mobiltelefonok forradalma. Még sokan emlékezhetnek az aktatáska méretű, hagyományos kagylót is tartalmazó készülékekre vagy az ezeket követő féltéglaszerű mobilokra. Az elmúlt két évtized filmjeinek készítési idejét abból meg lehet mondani, milyen mobilt használnak benne a szereplők.

Az első időkben státusszimbólum volt a mobiltelefon, amit felvágós üzletemberek és barátnőik használnak. Az ezredforduló előtt néhány évvel sokan bunkofón névvel illették a mobilt, közvetlenül azelőtt, hogy ők is vettek volna egyet maguknak. Dan Curtis, a BBC szakírója először azt kérdezte a technológiai ipar néhány szakértőjétől a mobilvilág minden évben Barcelonában megrendezett nagy kiállításán, hogy milyen volt az első hordozható telefonjuk.

Renee James, az Intel elnöke egy nagy, nehéz, esetlen Motorolával kezdte, amelyhez méretes antenna tartozott. Chris Bignell ágazati szakértő 1994-ben vette első telefonját, egy Nokiát. Azért döntött éppen emellett, mert 99 telefonszámot lehetett elmenteni benne. Ez akkor elképesztő csúcsteljesítmény volt.

20 év múlva

Aki tudná, mi a válasz arra a kérdésre, hol tart majd a mobiltelefónia 20 év múlva, minden bizonnyal milliomos lenne. Ebben egyetértenek a szakértők. Még néhány év fejleményeit is nehéz lenne előre megjósolni - a választ mérnökök ezrei keresik minden technológiai cégnél. Az egyik új tendencia a hordozható mobilok megjelenése. Elképzelhető, hogy külön eszközöket használnak majd az emberek különböző célokra. Lehet a szemüvegükbe beépített ketyeréjük, amely eléjük vetít képeket, és egy külön füldugójuk, amin zenét hallgathatnak.

Ben Wood, a mobiltechnológiákkal foglalkozó CCS Insight kutatási vezetője úgy véli, egészen eltérő jóslatok adhatók. Ha ránézünk a mai autókra, akkor azt láthatjuk, hogy külsőre nem nagyon különböznek a 20 évvel ezelőttiektől. Lehet, hogy a telefonra is ez a jövő vár. Ha azonban valaki megoldaná az akkumulátorok problémáját, akkor sokkal kisebbé válhatnának a mobilok. Emellett megjelenhet a rugalmas képernyő, s ezzel az összehajtható telefon.

Renee James válasza egyszerű: nem hiszi, hogy két évtized múlva még lesz mobiltelefon. A technológiai berendezések integrációjában ma már nyakig benne vagyunk, és ez még csak a kezdet. Születhetnek olyan eszközök, amelyek a környezetükben lévő bármilyen komputeren át akadálytalanul képesek kommunikálni a külvilággal. Ez feleslegessé teheti a telefonok hardverének egy részét.