A BMW személyautó-gyártását, a Daimler teherautó-előállítását bővíti az USA-ban − jelentette a detroitnews.com hírportál.

A bajor autógyártó három év alatt 900 millió dollárt fektet Spartanburgban lévő üzemébe, amelynek kapacitását évi 350 ezer autó gyártására akarja emelni. Az 1994-ben alapított gyárra, amelyből nemrégiben gördült ki a kétmilliomodik autó, így összesen már hatmilliárd dollárt költ a cég. A beruházás eredményeként 300 fővel, hétezer fölé nő az alkalmazottak száma. Tavaly 276 ezer jármű készült az üzemben, több mint harmaduk X3 kis hobbiterepjáró volt. Az autók több mint 70 százalékát az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezeten kívüli piacokon adják el. A BMW 2011-ben 305 ezer autót értékesített az Egyesült Államokban.

A Daimler az év végéig 1100 fővel bővíti észak-amerikai teherautó-gyártó vállalatának létszámát − főként 2009-ben elbocsátott dolgozókat vesznek vissza. Ezzel több mint másfélszeresére bővül az üzem alkalmazottainak száma. A befektetésnek köszönhetően október végére kétszeresére emelik a termelést, amire azért van szükség, mert a cég hat hónapos megrendelésállományt görget maga előtt.