Gazprom: Ukrajna nem fizetett időben

Ukrajna nem fizette ki időre Oroszországnak az áprilisban szállított földgáz árát, gázszámla-tartozása így tovább nőtt - jelentette be a Gazprom orosz gázipari cég.
MTI, 2014. május 8. csütörtök, 18:00
Fotó: Reuters

A Gazprom szóvivője megerősítette azokat a korábbi orosz bejelentéseket, hogy Ukrajna teljes gázadóssága a márciusi 2,2 milliárd dollárról április végére 3,508 milliárd dollárra emelkedett.

Kijev számos esetben fizetett késedelmesen a múltban következmények nélkül, de 2008-2009, illetve 2005-2006 telén az árvita odáig fajult, hogy leállt az orosz gáz szállítása Európába Ukrajnán át.

A két ország közötti megállapodás értelmében Ukrajna a gázszállítás ellenértékét minden hónap 7-ig fizeti ki.

Oroszország áprilistól csaknem duplájára emelte az Ukrajnának szánt földgáz árát, ami ezer köbméterenként így 485 dollár lett, miközben az európai fogyasztók átlagosan 370-380 dollárért kapják.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán utalta át az ukrán központi bank számlájára a Kijevnek megítélt, két évre szóló, 17 milliárd dolláros segélycsomag első, 3,19 milliárd dolláros részletét. A segélycsomag egy részét a rendezetlen gázszáma kiegyenlítésére, illetve későbbi energiavásárlásokra fordíthatja az ukrán állam.

Május elején Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy nem állja meg a helyét az az orosz állítás, miszerint már csaknem 3,5 milliárd dollár a kifizetetlen ukrán gázszámla. Állítását azzal támasztotta alá, hogy Ukrajna többször jelezte: nem ért egyet a drasztikus áremeléssel, de továbbra is hajlandó fizetni az április előtti, azaz az ezer köbméterenként 268,5 dolláros árat. "Ha Moszkva ebbe beleegyezik, Kijev haladéktalanul rendezi gázszámláját" - tette hozzá.

Az ukrán energiaügyi miniszter egyben jelezte: a kijevi kormány a stockholmi nemzetközi választott bírósághoz fordul a Gazprommal szembeni árvita miatt, ha Moszkva harminc napon belül nem hajlandó semleges területen, Londonban tárgyalóasztalhoz ülni és megvitatni a nézeteltérést.

HOZZÁSZÓLÁSOK