Tömeggyártás küszöbén a háztartási méretű zöld hidrogén berendezés

Jól lehet, csak ez év elején tette le a voksot a német - és az európai - gazdaság a vízbontási technológiával előállított hidrogéngyártás, mint megújuló energia tárolási koncepció mellett, Münsterből az a hír jött, hogy ehhez a háztartási méretű berendezés máris készen áll a piac "szőnyegbombázására".
Szabó M. István, 2020. október 25. vasárnap, 15:43
Fotó: cleantechnica.com - fotó: Enapter

Az Enapter elsőként áll elő azzal az elképzeléssel, hogy tömeggyártásba küldené a lakossági méretű vízelektrolizáló berendezését. A hírt Az első skálázható elektrolízis-készülék végterméke a fosszilis üzemanyagokat lecserélni hivatott zöld hidrogén.

A moduláris hidrogéngenerátorokat gyártó cég technológiája (és az Anion Exchange Membrane (AEM) elektrolízis) 10 éves tapasztalattal rendelkezik, és a cég állítása szeritn ez egyedülálló, olcsó, kompakt elektrolízis alapja, az első olyan, skálázható elektrolízis, amely zöld hirdogénnel teszi helyettesíthetővé a fosszilis üzemanyagokat.

Az Enapter Saerbeckben (Észak-Rajna-Vesztfáliában) szeretné felfuttatni az új céget, amely 300 munkahelyet generálna, rűadűul úgy, hogy a termelési központ mellett kiterjedt K + F létesítményeket is építenének. A "Campus" így lehetővé teszi majd a moduláris rendszerek fokozott gyártását, miközben a de jelenleg 33 országba szállító olaszországi termelőegység bővítését is tervezik. A németországi kombinált egység, melynek köszönhetően az Enapter évente 100 ezer zöld hidrogén előállító rendszert gyárthat majd, "természetesen" teljes egészében megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd a saját rezsijét illetően. Saját  napelemes, szél- és biomassza-rendszerek mellett a hidrogéntárolókra és energiacellákra építenének.

A tartomány gazdasági minisztere, Andreas Pinkwart a saerbecki gyár létrehozását fontos lépésnek tekinti a német hidrogén központtá válás felé vezető úton. Mint arról korábban a Napi.hu beszámolt, Angela Merkel azzal tette fel az "i"-re a pontot - már ami a német energiátmenetet, az Energiewendét illeti - hogy kormánya egyértelműen állást foglalt a zöld hirdogén nagyobb térnyerésének támogatása mellett.

Mindez azonban nem amolyan "derült égből villamcsapás" bejelentés volt, mivel a zöld hidrogén fejlesztésekről épp 2020. januárjában közölte hivatalosan, egy szakmai fórumon az Európai Unió energiaügyi biztosa, hogy a tiszta hidrogén kulcsszereplővé válhat Európa szénmentesítésében, pláne, hogy öt éven belül a legolcsóbb hidrogén fajtává válhat a világon.

Már a közös zászló is megvan: Enapter Campus, Saerbeck
fotó: Enapter

Észak-Rajna-Vesztfáliában a következő hetekben a kormányzat bemutató körutat rendez annak szemléltetésére, hogy a hidrogén-technológia miként halad összhangban a kívánt gazdasági növekedéssel.

A kampánynak valószínűleg része az a szeptemberben bemutatott német példa is, melyből egyértelművé válik, hogy a technológia megjelenése mennyire nem kíván különösebb figyelmet, mint egy zöldenergiás beruházás. A münsteri Arno Tilsner jól ismert figura a térségben, aki 2012 óta kezdett el függetlenedni a hálózattól (ekkor telepítette az első tetőtéri napelemeit). Ami az energiatárolást illeti, a szakember rájött arra is, hogy annak hosszú távú megoldása a hidrogénnel lehet összefüggésbe, de ekkor még nem voltak kompakt megoldások e problémára.

Aztán 2019 februárjában rátalált az Enapter egyik megoldására, és 185 nappal később már telepítette is a rendszerébe, amely így egy 5 kW-os napelemes termelőkapacitásból, a pillanatnyi felesleges energiából hidrogént előállítani képes EL 2.0 elektrolizátorból és egy hidrogén üzemanyagcellából áll. A rendszer óránként legfeljebb 500 liter hidrogént képes termelni. de a vízbontó berendezés moduláris - tehát nagyobb méretűvé is alakítható több építőelem kombinálásával. (Az olaszok azt állítják, hogy akár nagyobb lakossági vagy kereskedelmi tárolási megoldásokhoz is felskálázható a rendszer.)

"Ez a hidrogén évszázada, a szén-olaj-gáz utáni korszak univerzális építőköve" - állítja Arno, akinek eltökélt szándéka, hogy az általa szerkesztett apróhirdetési portálon, a na dann-ban hetente osztja majd meg tapasztataltai a mintegy 50 ezer "követőjével".

Az Enapter 2021 elején tervezi megkezdeni a campus építését Saerbeckben, de a gyártással már 2022-ben elindulnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Manoka14, 2020.10.26 10:39

@Nyugatos_szolasszabadsag: Nagyon sokba kerül nekünk,amennyibe kész lesz 20 év múlva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.10.26 10:33

@lauda:
Mivel te vagy egy kis lyukban élsz (vagy környezettudatosan, amit kétlek), ezért nem neked való.
Nem is értem mi értelme volt hozzászólnod, ha ennyire nyilvánvaló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.10.26 10:23

Csak azért megkérdezném !!!
Havi villanyszámlám 9 euró . Mi a frászért ruháznák be bármilyen berendezésbe ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2020.10.26 10:17

És ezennel Paks 2 bevonul a zöldenergia kategóriába. Orbán ismét megcsinálta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fifibacsi, 2020.10.26 10:15

@V0LE: "... telepítette is a rendszerébe, amely így egy 5 kW-os napelemes termelőkapacitásból, a pillanatnyi felesleges energiából hidrogént előállítani képes EL 2.0 elektrolizátorból és egy hidrogén üzemanyagcellából áll."

Nem hálózati villamos energiát használ, hanem a saját megtermelt, de éppen el nem használt energiáját hasznosítja erre. Németországban nincs ún. szaldós rendszer, mint nálunk, amelyben a termelt felesleges energiát (csekély) pénzért vissza lehet táplálni a hálózatba, azt kvázi akkumulátorként használva. Ezt a rendszert szüntetik meg nálunk is 2024-től, és akkor előtérbe kerülhetnek a házi energiatároló megoldások, pl. használt autóakku telepek, vagy akár ez a hidrogénes megoldás. Akinek sok pénze van, az pedig vehet egy-két Powerwallt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html