Átrajzolhatja az eddigi Európa energetikai térképét az a Földközi-tenger keleti partjáról érkező földgáz, aminek vezetéképítéséről most írták alá a szükséges szerződéseket.

Az Euronews beszámolója szerint a 2000 kilométeres vezetéken évi 9-12 milliárd köbméter földgáz tölthető be Izrael és Libanon felől, elsősorban Ciprusra és Görögországa. A vezeték vége a tervek szerint Olaszországban lesz, azonban nem elképzelhetetlen, hogy ez utóbbi sem a célállomása lesz az izraeli-libanoni gáznak.

A problémás a tervben az, hogy az EastMed nem feltétlenül tetszik majd a törököknek. A hírportál felidézi: a Földközi-tenger keleti medencéjének térségében felfedezett szénhidrogén-tartalékok feletti rendelkezés kérdése politikai feszültséghez vezettek Törökország, Ciprus és az Európai Unió között. Főként azt követően, hogy Isztambul nekilátott feltérképezni a török fennhatóság alatt lévő, Észak-Ciprus környéki gázmezőket.

Erdogan Líbiával is kötött egy olyan energetikai megállapodást, ami ugyan a saját pozícióját javítja, de Görögország szerint az figyelmen kívül hagyja Kréta szigetét. A görögök felháborodásukban hazaküldték Líbia athéni nagykövetét. Az EastMed nem csak a térség feletti török, de a Török Áramlat megépültével jelentkező orosz kontrollt enyhítené.